Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2012 15:26

Στο κράτος «ο αποφασιστικός ρόλος» για τον κατώτατο μισθό

To δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπετρα στην ΕΓΣΣΕ.

To δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013. Από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει ο κατώτατος μισθός που θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό». Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός».

Η νομοθέτηση του νέου μηχανισμού, αποτελεί δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου. Ο διάλογος για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και τονίζει ότι «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Το σύστημα καθορισμού των μισθών στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ένα ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπετρα στην ΕΓΣΣΕ

«Η κυβέρνηση, με αποκλειστική ευθύνη και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, βάζει ταφόπετρα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παραβιάζοντας ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας, και στην ίδια τη ΓΣΕΕ, αφού ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται πλέον όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνυπογραφή εργατικών και εργοδοτικών φορέων, αλλά με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Όπως υποστηρίζει, «η ρύθμιση αυτή προωθείται για να μπορεί η μνημονιακή κυβέρνηση, χωρίς κανένα θεσμικό εμπόδιο, να φτάσει τον κατώτερο μισθό στα επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας, όπως ακριβώς προβλέπει το 2ο Μνημόνιο, την "ιδιοκτησία" του οποίου ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός». «Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εργασίας ότι με την απόφασή του δεν θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατώτερο μισθό μοιάζει με φθινοπωρινό ανέκδοτο» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση για τον κατώτερο μισθό ικανοποιεί τις ορέξεις των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και τις απαιτήσεις των Γερμανών βιομηχάνων για μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας σε μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας».

Καταλήγοντας τονίζει πως «η κυβέρνηση, η τρόικα και η Μέρκελ θα πάρουν από τους εργαζόμενους την απάντηση που τους αξίζει με την πάνδημη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια των επόμενων ημερών στο Σύνταγμα και σε όλη τη χώρα και με την κλιμάκωση των αγώνων τους για να μην περάσει το νέο πακέτο των μέτρων και για να φύγουν το ταχύτερο δυνατό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ