Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 12:24

Ε. Τζέλλας : «Διεθνές κύρος από τη συμφωνία EYΔΑΠ-Vivendi»

ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ συμφώνου συνεργασίας με την γαλλική εταιρεία Vivendi Water S.A., στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, προχώρησε η ΕΥΔΑΠ.

Το εν λόγω σύμφωνο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελευθέριος Τζέλλας, στη διάρκεια της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε η εταιρεία να κατακτήσει διεθνές κύρος και δυναμική και να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με προφανή οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη.

Η συνεργασία αυτή, μπορεί να λάβει διάφορες μορφές μεταξύ των οποίων η από κοινού σύσταση εταιρειών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα παροχής τεχνικής υποστήριξης σε ομοειδείς εταιρείες άλλων χωρών, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, συμμετοχή σε ομοειδείς επιχειρήσεις κ.λπ.

Οι χώρες στις οποίες θα δραστηριοποιηθούν από κοινού οι εταιρείες ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και Vivendi Water S.A., θα είναι οι εξής : Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία, Σλοεβενία, Κύπρος, Μάλτα και Λιβύη.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ (75 δρχ.) ανά μετοχή για τη χρήση του 2001 έναντι 72 δρχ. το 2000, αυξημένο κατά 4,17%.

Τα προ φόρων κέρδη της ΕΥΔΑΠ το 2001 έφθασαν τα 36,8 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3,8% σε σχέση με τη χρήση του 2000. Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά το 2001 κατά 12,01% και έφθασαν τα 98,02 δισεκ. δρχ. από 87,51 δισεκ. δρχ. το 2000.

Ο κ. Τζέλλας ανακοίνωσε επίσης ότι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη εγκριθεί η επιδότηση κατά 40% της κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 42 MW. Το συνολικό κόστος αυτών των επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ ανέρχεται στο ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2001, οι προσπάθειες της εταιρίας επικεντρώθηκαν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της, την ουσιαστική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πελάτες της και την ολοκλήρωση σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής στο σύνολο των λειτουργιών της.

Ειδικότερα, στον τομέα της ύδρευσης, έγιναν σημαντικά έργα για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς νερού από τους ταμιευτήρες στις Μονάδες Επεξεργασίας, τον εντοπισμό και την επισκευή των διαρροών του δικτύου πόλης με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών πόσιμου ύδατος και τη διατήρηση της άριστης ποιότητας του πόσιμου νερού.

Στον τομέα της αποχέτευσης, ολοκληρώθηκε η καταγραφή του μεγαλύτερου τμήματος του δικτύου, που παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησής του, αναβαθμίσθηκε ο εξοπλισμός και άρχισε η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ελέγχου και επισκευής του δικτύου.