Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 13:35

Μια «ανάσα» το ευρώ από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Στα 99,73 σεντς έχει εκτιναχθεί αυτή την ώρα η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου μετά την είδηση ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο και πλέον ετών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόλυτη ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο 1,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1999. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9% από 2% το Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά από το Μάιο του 2000 κάτω από το επίπεδο του 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιθέτως, το αμερικανικό νόμισμα δέχεται πιέσεις εξαιτίας ανησυχιών ότι οι εκθέσεις που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα θα δείξουν επιβράδυνση τον Ιούνιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ και καθήλωση των δαπανών των αμερικανικών νοικοκυριών τον Μάιο.

Αναλυτικότερα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 16.30 ώρα Ελλάδος θα δείξει ότι οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών δεν σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα αύξηση, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα στην περιοχή του Σικάγου θα υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 58,4 από 60,8 τον Μάιο. Τα στοιχεία θα γνωστοποιηθούν στις 18.00 ώρα Ελλάδος.