Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 13:36

Πρόταση για τη συγχώνευση Εθνικής με ΕΤΕΒΑ

Τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΤΕΒΑ, συνεδρίασαν σήμερα το πρωϊ και αποφάσισαν να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις τους την έγκριση πρότασης συγχώνευσης των δύο οργανισμών. Η συγχώνευση θα γίνει με απορρόφηση της ΕΤΕΒΑ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών θα προσδιοριστεί και θα τεθεί υπ'όψιν των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών, το συντομότερο δυνατόν.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, η ενοποίηση των δύο τραπεζών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης των δομών του ομίλου και την προσαρμογή του στις εξελισσόμενες συνθήκες και απαιτήσεις, τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας αγοράς. Αυτή η εξέλιξη παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον όμιλο, επιτρέποντας την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, της μαρκρόχρονης εμπειρίας και της ηγετικής θέσης στην αγορά της ΕΤΕΒΑ με την ένταξή της στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία μετασχηματισμού για τη συγχώνευση προτείνεται η 31η Δεκεμβρίου 2001, με βάση τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της ημερομηνίας αυτής.

Συγχώνευση Banque Nationale de Grece με Εθνική Τράπεζα

Επίσης τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Banque Nationale de Grece (France), θυγατρικής της ΕΤΕ που εδρεύει στη Γαλλία, αποφάσισαν την συγχώνευση δι'απορροφήσεως των δύο τραπεζών, με απορροφώσα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την ταυτόχρονη ίδρυση καταστήματος στο Παρίσι.

Η μετατροπή αυτή της παρουσίας της Εθνικής στην αγορά της Γαλλίας, γίνεται στο πλαίσιο της εκλογίκευσης των δομών και της δραστηριότητάς της στο εξωτερικό. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και πιο ουσιαστική δραστηριοποίηση του ομίλου σε ένα σημαντικό διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, όπως το Παρίσι, με την υποστήριξη της συνολικής κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, αλλά και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.