Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 14:06

Στα 99,89 σεντς το ευρώ

Μια «ανάσα» βρίσκεται το ευρώ από την απόλυτη ισοτιμία του με το δολάριο, το οποίο δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα από δημοσίευμα για την ύπαρξη λογιστικών ατασθαλιών στην αμερικανική εταιρεία Xerox http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/227943.htm .

«Οι φόβοι ότι μπορεί να αποκαλυφθεί και νέα απάτη επιβαρύνει το κλίμα για το δολάριο. Προβλέπουμε περαιτέρω πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη σημαντική χθεσινή άνοδο στη Wall Street, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" αναλυτής της ABN Amro.

Πριν από λίγα λεπτά, στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έναντι του αμερικανικού είχε διαμορφωθεί στα 99,89 σεντς από 98,74 αργά χθες το βράδυ, ενώ στις 11:05 έφθασε μέχρι τα 99,39 σεντς σημειώνοντας άνοδο κατά 1,17% έναντι του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται επιπλέον πιέσεις εξαιτίας ανησυχιών ότι οι εκθέσεις που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα θα δείξουν επιβράδυνση τον Ιούνιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ και καθήλωση των δαπανών των αμερικανικών νοικοκυριών τον Μάιο.

Αναλυτικότερα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 16.30 ώρα Ελλάδος θα δείξει ότι οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών δεν σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα αύξηση, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα στην περιοχή του Σικάγου θα υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 58,4 από 60,8 τον Μάιο. Τα στοιχεία θα γνωστοποιηθούν στις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά, θετικό αντίκτυπο για το ευρώ είχαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γαλλική οικονομία. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, το γαλλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

H παραπάνω είδηση έρχεται να προστεθεί στα χθεσινά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία τον Ιούνιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα του έτους ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ανήλθε στο 102 αυτό το μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο 1,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1999. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9% από 2% το Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά από το Μάιο του 2000 κάτω από το επίπεδο του 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.