Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με τήρηση των δεσμεύσεών της, τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με τήρηση των δεσμεύσεών της, τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κ. Ολάντ σημείωσε: «Θα πρέπει να βρούμε λύση για την Ελλάδα, με το που θα παραλάβουμε την έκθεση της τρόϊκας. Εφ' όσον η Ελλάδα επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να αποκτήσει την υποστήριξη της Ευρώπης και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δική μας θέληση, Γαλλίας και Ισπανίας, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρως στην ευρωζώνη».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κ. Ραχόι ανέφερε: «Η Ισπανία πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ ... Όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ, μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και οι άλλες χώρες να πάρουν τις αποφάσεις που αρμόζουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη πως μεγάλη προτεραιότητα και για τις δύο χώρες είναι «να προχωρήσει, κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, όσο αυτό είναι δυνατό, η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη».
Λαγκάρντ: Συμβαίνουν καλά πράγματα στην Ελλάδα
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Bloomberg επανέλαβε τις θέσεις της περί προόδου στην Ελλάδα, αλλά και την πεποίθηση για την ανάγκη να γίνουν και άλλα.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως οι προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ελλάδα αποτυγχάνουν. Ειδικότερα, στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι η οικονομία είναι σε ύφεση, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως στην Ελλάδα «συμβαίνουν και καλά πράγματα» και ως παράδειγμα έφερε τη βελτίωση στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανταγωνιστικότητας. Επανέλαβε πάντως πως το κόστος εργασίας πρέπει να μειωθεί περισσότερο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ