Αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί το αίτημα της τρόικας να μην επιστραφεί από τις τράπεζες το ποσό των 550 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008. ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητη σκέψη. ΔΗΜΑΡ: Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες προτάσεις.
Αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί το αίτημα της τρόικας να μην επιστραφεί από τις τράπεζες το ποσό των 550 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάση του «νόμου Αλογοσκούφη». Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί εντός του έτους με τη μορφή μερίσματος.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μην επιστραφούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών και η διαφορά να καλυφθεί είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2243530 .
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η ΕΕΤ, φέρεται να αντιπροτείνει από την πλευρά της αύξηση της προμήθειας που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο, ως αντιστάθμισμα για την οφειλή των 550 εκατ. ευρώ.
«Το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλουν να συμμετάσχουν όλοι στα βάρη της κρίσης... Η εθνική και κοινωνική ευθύνη καθορίζει τη στάση μου», δήλωσε με νόημα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για να σημειώσει πως ο Προϋπολογισμός του 2012 περιλαμβάνει το εν λόγω ποσό ως έσοδο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2013, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως αναγνωρίζει την ύπαρξη της οφειλής και υποστήριξε πως η κυβέρνηση ανέδειξε το ζήτημα. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη, για το πότε θα εξοφληθεί το ποσό των 550 εκατ. ευρώ
ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητο να γίνονται τέτοιες σκέψεις
Σε δήλωσή της για το θέμα, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και παράλληλα για περαιτέρω επιβάρυνση συνταξιούχων και μισθωτών.
«Στον ψηφισμένο από τη Βουλή προϋπολογισμό του 2012, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προβλέπεται η είσπραξη 555 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες για τις ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος», αναφέρει η κ. Γεννηματά και υπενθυμίζει ότι μετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για νομικούς και εποπτικούς λόγους, ζητήθηκε η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο μετά τις εκλογές, γνωμοδότησε υπέρ της καταβολής του ποσού.
«Μετά από ενημέρωση και προτροπή των αρχηγών των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση και ζήτησε από τις τράπεζες να καταβάλουν το ποσό. Αυτό και πρέπει να γίνει», ξεκαθαρίσει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει αδιανόητο «να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων».
ΔΗΜΑΡ: «Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες προτάσεις»
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την τρόικα, να μη καταβληθούν οι οφειλές από τις τράπεζες «λόγω νομικών ζητημάτων» που δημιουργούνται στην ανακεφαλαιοποίησή τους, και αντί αυτών να εισπραχθεί ισοδύναμο ποσό μέσω περικοπών εντός του 2012 στις αποδοχές των εργαζομένων του τραπεζικού τομέα ή γενικότερα του δημόσιου τομέα, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες, υπογράμμισε νωρίτερα στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
Ταυτόχρονα δηλώνει πως θεωρεί αυτονόητη την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό των 555 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί από τις τράπεζες και μάλιστα η απόδοση θα γίνει εντός του 2012 ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Αλέξης Τσίπρας: Απύθμενος κυνισμός
Για «απύθμενο κυνισμό» που οδηγεί σε ένα «κοινωνικό έγκλημα» και την καταρράκωση οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι η τρόικα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μην διεκδικήσει τα 550 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο και αντ' αυτού να βρει ισοδύναμο με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα από αυτό το έτος», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πλέον, παρατήρησε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απύθμενο κυνισμό ... σε ένα κοινωνικό έγκλημα και το κυριότερο βρισκόμαστε μπροστά στην καταρράκωση οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης».
Για «πρόκληση απέναντι στην ελληνική κοινωνία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος. «Η προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση του τραπεζικού κεφαλαίου αποδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει υποστηρίξει από την αρχή της κρίσης: ότι δηλαδή η πολιτική του μνημονίου είναι συνώνυμη με τις βαρύτατες θυσίες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων», παρατήρησε.
Χρυσή Αυγή: Η Ελλάδα να διεκδικήσει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από ΕSM
«Απληστοι και άθλιοι οι τροϊκανοί, αλλά κυρίως οι τραπεζίτες που διαμαρτύρονται για μισό δισ., την ώρα που ετοιμάζονται να αρπάξουν άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, φορτώνοντας με νέα δυσβάσταχτα χρέη τον ελληνικό λαό», σχολίασε η Χρυσή Αυγή και ζήτησε να παύσει άμεσα ο ελληνικός δανεισμός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που μετατρέπει σε κρατικό χρέος το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
Παράλληλα, τονίζει ότι όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), «οπότε οι τράπεζες θα είναι οι ίδιες υπόλογες για τα χρέη τους».
ΚΚΕ: Πρόκληση οι συζητήσεις για μη επιστροφή των 550 εκατ. ευρώ
«Το δημόσιο χρέος, με αφορμή το οποίο επιβάλουν τα μνημόνια και φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό, διογκώθηκε από τα δεκάδες και εκατοντάδες δισ. ευρώ που έχουν πάρει όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας. Τα 550 εκατομμύρια ευρώ είναι μία ελάχιστη οφειλή και αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να συζητάει με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ να μην τα επιστρέψουν οι τραπεζίτες», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχετικό του σχόλιο.
ΟΤΟΕ: Απαράδεκτη η εμμονή της τρόικας
«Είναι προκλητική και απαράδεκτη η εμμονή, με την οποία η τρόικα φορτώνει τις υποχρεώσεις των Τραπεζιτών στις πλάτες των απλών εργαζόμενων, καθ’ υπόδειξη των διάφορων «κουκουλοφόρων», ενώ αντίθετα απαλλάσσει γενναιόδωρα τις τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΟΤΟΕ.
Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει «ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση, ότι τα 550 εκατομμύρια πρέπει να τα πληρώσουν οι τράπεζες, όπως αποτυπώθηκε στον Προϋπολογισμό και σύμφωνα με την σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».