Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2002 12:43

Περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«ΨΑΛΙΔΙΖΟΝΤΑΙ» με το πέρασμα της ώρας οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη κυρίως λόγω της ανάκαμψης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Πιο συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,15%, στις 4.649 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.377 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,12% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.058,11 μονάδες με απώλειες 0,09%.

Αντιθέτως, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έχει περάσει σε θετικό έδαφος και βρίσκεται στις 3.900 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,05%.

Εντυπωσιακά κέρδη (18,66%) καταγράφει η μετοχή της France Telecom μετά από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Financial Times", σύμφωνα με το οποίο η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πλήρη κρατικοποίηση της εταιρείας, εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς. Ωστόσο, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σημαντική άνοδο (άνω του 9%) εξακολουθεί να σημειώνει και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Vivendi βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» σε σχέδιο για την παραίτηση του επικεφαλής του γαλλικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης, Ζαν Μαρί Μεσιέ. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου θεωρούν τον κ. Μεσιέ υπεύθυνο για τη μεγάλη υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της Vivendi. Επικρατέστερος για να αναλάβει τη θέση του Μεσιέ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρεται το μέλος του δ.σ. της Aventis SA Ζαν-Ρενέ Φουρτού.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, o δείκτης του Reuters και της εταιρείας NTC Research για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 51,8 από 51,5 το Μάιο.

Ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε για τρίτο κατά σειρά μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί και τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη. Ωστόσο, διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.