Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 11:33

«Καμία πίεση» προς την Ισπανία να ζητήσει βοήθεια

Η Μαδρίτη δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ξεκαθάρισε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Η Μαδρίτη δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ξεκαθάρισε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε απόφαση της χώρας του δεν θα εξαρτάται από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν προβάλει καμία πολιτική αντίσταση σε ενδεχόμενο αίτημα της Ισπανίας για οικονομική βοήθεια. «Δεν υπήρξε πίεση σε καμία μορφή και υπό καμία έννοια», δήλωσε στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ερωτηθείς αν η Ισπανία επιθυμούσε μεγαλύτερη πολιτική σαφήνεια πριν από τη λήψη της απόφασης για την υποβολή αιτήματος οικονομικής ενίσχυσης, ο ντε Γκίντος δήλωσε: «σε καμία περίπτωση».

Σύμφωνα με τον ισπανό ΥΠΟΙΚ, οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας του για διεθνή οικονομική στήριξη δεν θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Την Τετάρτη, η Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας σε BBB-, μια βαθμίδα πριν την κατηγορία «junk», επικαλούμενη τη βαθύτερη ύφεση που πλήττει τη χώρα.

Πηγή: Reuters