Διαφωνία τρόικας και υπουργού Εργασίας για αποζημιώσεις και τριετίες. Eμπλοκή και στις διαπραγματεύσεις με τον Αντώνη Μανιτάκη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δανειστές εμμένουν στην απαίτηση για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.
Τη Δευτέρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου καθώς ούτε την Κυριακή κατέληξαν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα» ωστόσο εκφράζουν την ελπίδα να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις.
«Αγκάθια» στη συνάντηση με τπον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση ήταν η αποζημίωση απόλυσης και οι τριετίες.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου που μετείχαν στις συζητήσεις, η τρόικα ζητεί να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Ειδικότερα, ζητεί να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και οι έξι μισθοί, όταν υπάρχει. Μάλιστα, ζητεί αυτά να είναι αναδρομικά δηλαδή η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης.
Όσον αφορά στις τριετίες, η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους, τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς και την κατάργηση των επιδομάτων γάμου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων ενώ αντιδρά και στην κατάργηση των τριετιών.
Τέλος, η 6ημερη εργασία θα αφορά μόνο σε καταστήματα ενώ το 40ωρο δεν αλλάζει, όμως αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.
Νωρίτερα, υπήρξε μπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.
Κατά την αποχώρησή του ο κ. Μανιτάκης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους «κάντε λίγο υπομονή, τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση «τελικά θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις;», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να υπάρξει τη Δευτέρα νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.
Πάντως, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δήλωσαν ότι «δεν τελειώνουμε σήμερα τις διαπραγματεύσεις» καθώς σε όλα τα μέτωπα υπάρχουν ανοικτά θέματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα το Σάββατο διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων όσον αφορά στο ύψος του πακέτου μέτρων. Όπως ανέφεραν, συγκεκριμένα η τρόικα επιμένει ότι απαιτείται η λήψη μέτρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει στα 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2244244 .
Στο μέτωπο των εργασιακών, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» αφού επανέλαβε ότι είμαστε στο μέσον της διαπραγμάτευσης, ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύουν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση ούτε να διαψεύσει, αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης.
O κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι όσον τις περικοπές στις συντάξεις, «όλα ξεκινούν από το σκαλοπάτι των 1.000 ευρώ», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ προσθέτονυας πάντως ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη. Τέλος, χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτο» το 40ωρο όσον αφορά στην εβδομαδιαία εργασία.
ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα πιο εφιαλτικό το μέλλον για τους εργαζόμενους
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει ένα «ακόμα πιο εφιαλτικό μέλλον» για τους εργαζόμενους με «μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια».
«Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια κυβέρνηση που προωθεί την πιο σκληρή αντεργατική πολιτική», επισημαίνει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η στήριξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής με άξονες τη φορολόγηση του πλούτου και την ενίσχυση της εργασίας.
Χρυσή Αυγή: Μεταμορφώνουν τους Έλληνες σε Κινέζους
«Η τρόικα σκοπεύει να μεταμορφώσει τους Έλληνες σε... κινέζους, που εργάζονται 12ωρο για μία κούπα ρύζι. Με αυτή τη θλιβερή τους πολιτική βύθισαν την οικονομία μας στην ύφεση και δημιούργησαν 1,5 εκατομμύριο ανέργους», σχολίασε η Χρυσή Αυγή.
Σε πανεργατικό ξεσηκωμό καλεί το ΚΚΕ
Σε πανεργατικό ξεσηκωμό «κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων», καλεί από την πλευρά του το ΚΚΕ με αφορμή τα επικείμενα μέτρα όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις. «Ποιος εργαζόμενος θα αποδεχτεί να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σε ένα εργασιακό καθεστώς 13 ωρών ελαστικής, προσωρινής δουλειάς, εξαήμερης εργασίας, με μισθούς 300 – 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση και με σύνταξη εξαθλίωσης μετά τα 70;», διερωτάται το Κομμουνιστικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι «αυτά προωθούν μεθοδευμένα η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. γιατί αυτά είναι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου».
Πηγή: ΑΜΠΕ