Έως τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας σχετικά με τους όρους εκταμίευσης της επόμενης δόσης της βοήθειας, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν. Δεν εξετάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέει το Βερολίνο.
Εντός των επόμενων ημερών, και κατά προτίμηση αυτή την εβδομάδα, εκτιμά ο Όλι Ρεν ότι θα υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο συναντήσεων υπουργών Οικονομικών από την Ασία και την Ευρώπη στη Μπανγκόκ, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους όρους εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε, εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει δουλειά ακόμη.
Είπε επίσης πως συμμερίζεται την άποψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπως χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδός της από το ευρώ.
«Έχω ακούσει τέτοιες ανησυχίες στην Ασία, την Κίνα, ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ανεξέλεγκτη διαδικασία στην Ευρωζώνη, αλλά συμφωνώ πλήρως με τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανεξέλεγκτη εξέλιξη», είπε.
Πρόσθεσε, δε, πως στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα τον διαβεβαίωσε πως η ίδια επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αν και μένουν πολλά να γίνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν εξετάζεται ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Για τη γερμανική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέου "κουρέματος"», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθαίνουν τα σενάρια για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας αλλά και ελάφρυνσης του χρέους της, με θετικά μηνύματα από το Βερολίνο και από την τρόικα, αλλά και με αξιωματούχους της Ευρωζώνης να εξετάζουν νέους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους.
Ήδη, η τρόικα εισηγήθηκε στο Eurogroup να παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο ακόμη χρόνια για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει σήμερα, Δευτέρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπρόσωποι θα έχουν περισσότερα περιθώρια για την έκθεσή τους, καθώς χωρίς επιμήκυνση το πόρισμα της έκθεσης θα είναι μάλλον αρνητικό, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.
Όσον αφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η «Ναυτεμπορική» αναφέρει πως η τρόικα επιμένει σε μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 και απέρριψε την εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ για μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο και επέβαλλε την προσαύξησή τους κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε ορίζοντα τετραετίας, μέχρι το 2016, με μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, αλλά η επικείμενη συμφωνία αφήνει και «ουρά» απροσδιόριστων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, ανεβάζοντας το λογαριασμό των μέτρων σε 18 δισ. ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2244444 .