Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2002 11:54

Κάτω από τα 99 σεντς παραμένει το ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα το τελευταίο 24ωρο, διαγράφονται περισσότερο ευοίωνες.

Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα δεν δείχνει να επηρεάζεται από τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση των μετοχικών τιμών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/02/228641.htm .

Στις 11:40 ώρα Ελλάδος, στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 98,26 σεντς από 98,79 σεντς αργά χθες το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το ευρώ έφθασε μέχρι τα 99,88 σεντς, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου 2000.

Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε πιέσεις μετά την απρόσμενη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη και τα κατώτερα των προβλέψεων στοιχεία για το μεταποιητικό τομέα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/02/228590.htm .

Σήμερα, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία -στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης- υποχώρησε τον περασμένο μήνα στo -13 από -12 το Μάιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε αμετάβλητος.

Aπό την άλλη μεριά, το αμερικανικό νόμισμα δέχθηκε στήριγμα χθες από την είδηση ότι ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του αμερικανικού ιδρύματος ISM αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 56,2 της κλίμακας, από 55,7 τον προηγούμενο μήνα, εξέλιξη καλύτερη από τις προβλέψεις της αγοράς. Ο δείκτης παρέμεινε σε ανοδική τροχιά για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Αμερικανοί οικονομολόγοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα στοιχεία αυτά «απόδειξη οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ» και εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά τους προσεχείς μήνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/01/228362.htm .

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη του δολαρίου θα είναι προσωρινά και ότι το ευρώ θα επαναπροσεγγίσει εκ νέου την απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα.