Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2002 12:38

Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ εξακολουθούν να καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.635,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,08%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.836,41 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,56% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.295 μονάδες με απώλειες 1,63%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,48%, στις 3.027,5 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal χάνοντας το σύνολο των χθεσινών της κερδών. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους το ομίλου.

Η Moody’s επικαλέστηκε ανησυχίες για το κατά πόσον ο υπ' αριθμόν δύο, παγκοσμίως, όμιλος μέσων ενημέρωσης είναι σε θέση να μειώσει το χρέος του, όπως σχεδίαζε. Η μετοχική τιμή της Vivendi Universal υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 17,55%.

Σημαντική πτώση σημειώνουν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή υποχώρηση του Nasdaq στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies υποχωρεί κατά 3,03%.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Οι μετοχές των εταιρειών Nokia και Alcatel υποχωρούν κατά 2,74% και 3,26% αντιστοίχως.

Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της ομοειδούς εταιρείας Ericsson, η οποία ενισχύεται κατά 5,26% συνεχίζοντας τη χθεσινή εντυπωσιακή της πορεία.

Ο πρόεδρος της Ericsson, Μάικλ Τρέσοου, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση ο σουηδικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δεν βρίσκεται σε συνομιλίες περί εξαγοράς, χωρίς όμως να αποκλείει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο για το μέλλον http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/02/228632.htm .

Αποθαρρυντικά ήταν, τέλος, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία της γαλλικής οικονομίας, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε τον Ιούνιο αναπάντεχη πτώση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/02/228716.htm .