Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 19:12

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως σύντομα η Ισπανία θα υποβάλει αίτημα πλήρους στήριξης.

Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως σύντομα η Ισπανία θα υποβάλει αίτημα πλήρους στήριξης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst σημείωσε άνοδο 0,2% στις 1.121,12 μονάδες.

Οι επενδυτές εκτιμούν πως το ισπανικό αίτημα θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα οδηγήσει στην αγορά χρέους της Μαδρίτης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας.

«Υπάρχει η αίσθηση πως βλέπουμε την αρχή μιας λύσης για την Ευρωζώνη» δήλωσε στο Reuters o κ. Χαβιέρ Λέσπινας, επικεφαλής αναλυτής για τις μετοχές στην Swiss Life Private Bank. «Με τη μορφοποίηση μίας λύσης για την Ισπανία και με τα μέτρα που αναμένονται για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Κίνα οι μετοχές θα μπορούσαν να κερδίσουν επιπλέον 10% πριν το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε.

Οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών: Η Rio Tinto είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2,4%, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία σταθεροποιείται.

Στον αντίποδα, η Nestle υποχώρησε κατά 1,7%, αφότου ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της επιβραδύνθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τους εννέα πρώτους μήνες. Και η μετοχή του γαλλικού ομίλου αλκοολούχων ποτών Remy Cointreau έκανε βουτιά 8% percent, αφότου ανακοίνωσε μεγάλη επιβράδυνση στις πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο.