Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Συζήτηση για διαχωρισμό νεοπροσληφθέντων και παλιών εργαζομένων όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Διάσωση τριετιών με «πάγωμά» τους.
Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
«Για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, αυτό που θέλω να σας πω και να επιβεβαιώσω, είναι ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά», δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης μετά από την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συζήτηση κρίνεται ότι πλέον γίνεται με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά, καθώς φαίνεται να διασφαλίζεται πως οι τριετίες διασώζονται με «πάγωμά» τους.
Σε καλό δρόμο δείχνει να κινείται και η διαπραγμάτευση για το ύψος των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η τρόικα επιμένει για περαιτέρω μείωσή τους, φέρεται να συζητά την πρόταση για ένα διαχωρισμό μεταξύ υφιστάμενων εργαζομένων και νεοπροσληφθέντων.
Σύμφωνα με τη θέση που έχει προτείνει ο υπουργός Εργασίας, εργαζόμενοι πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, πέρα από τους 12 μήνες αποζημίωση, θα έχουν μια προσαύξηση που θα υπολογισθεί είτε με βάση τον κατώτερο μισθό για έξι επιπλέον χρόνια (586Χ6), είτε με ένα πλαφόν στις αποδοχές. Η μείωση των αποζημιώσεων θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα είναι ανάλογη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο εργασίας, η διαπραγμάτευση γίνεται γύρω από την ατομική διευθέτηση και συγκεκριμένα τη δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει απευθείας με τον εργαζόμενο τυχόν αυξομειώσεις στο χρόνο απασχόλησης, με διατήρηση του ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας.
Οι μεταβολές συζητείται να αφορούν σε υπέρβαση κατά μία ή δύο ώρες του ωραρίου, με ανάλογη μείωση άλλη ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.