Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2002 18:58

Στο «κόκκινο» και σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αρνητικούς πρωταγωνιστές για μία ακόμη φορά τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.392,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1997, σημειώνοντας πτώση κατά 3,39%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.623,33 μονάδες μειωμένος κατά 3,01%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 2,14% και βρίσκεται στις 4.106 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες (15,51%) από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κατέγραψε η μετοχή της γαλλικής Alcatel, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι στην τρέχουσα χρήση θα εμφανίσει ζημίες. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Vodafone, η οποία έκλεισε με πτώση 6,4% υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό της σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Η παραπάνω μετοχή σημείωσε απότομη πτώση μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν το μεσημέρι και οι οποίες έκαναν λόγο για λογιστικές παρατυπίες από πλευράς Vodafone. Η διοίκηση της βρετανικής εταιρείας έσπευσε να χαρακτηρίσει άμεσα ως αβάσιμες τις παραπάνω πληροφορίες.

Ωστόσο, ο θόρυβος που προκλήθηκε αντανακλά τους φόβους των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, τα οποία εδώ και καιρό πλήττουν τις ΗΠΑ, να επεκταθούν και στην Ευρώπη.

Το χθεσινό δημοσίευμα της "Le Monde" σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές του γαλλοαμερικανικού ομίλου Vivendi Universal υπονόμευσε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του και προκάλεσε μεγάλη πτώση στη μετοχική του τιμή. Σήμερα κατέγραψε νέες σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 20%.