Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2002 00:01

Υπό το φόβο και νέου σκανδάλου

AΡΝΗΤΙΚΟ παρέμεινε και χθες το κλίμα στη Wall Street, με τους βασικούς όμως δείκτες να ανακάμπτουν από τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης. Οι τάσεις ρευστοποίησης επαναλήφθηκαν χθες, μία μόλις ημέρα αφότου οι ανησυχίες για την αξιοπιστία της εταιρικής Αμερικής οδήγησαν το δείκτη Standard & Poor's 500 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4-1/5 ετών.

Οι αποθαρρυντικές προβλέψεις από εταιρείες, όπως η Advanced Micro Devices, «βάρυναν» την αγορά, ενώ οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προετοιμάζοντας τον εαυτό τους για νέο εταιρικό σκάνδαλο στην Αμερική. Η μετοχή της WorldCom ενισχύθηκε μόλις κατά 20 σεντ, από τη στιγμή που ο νέος επικεφαλής της εταιρείας απολογήθηκε για το λογιστικό σκάνδαλο. Η μετοχή της Vivendi έχασε το 21% της αξίας της.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις ημέρες που ακολούθησαν το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τα τεράστια χρέη μεγάλων εταιρειών όπως Vodafone, Alcatel, αλλά και για τη μάχη αλλαγής ηγεσίας στον όμιλο Vivendi Universal.

Το επενδυτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό στην αγορά, καθώς, χθες, η αναλογία χαμένων-κερδισμένων ήταν εννέα προς ένα, με την αγορά να εγκλωβίζεται στο χορό των λογιστικών σκανδάλων.

Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, επέμενε πως υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης για τα χρηματιστήρια, ελπίδες που βασίζονται στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι 30% κάτω από τη δίκαιη αποτίμηση και πιστεύουμε πως τα κέρδη θα αποδειχθούν καταλύτης για την άνοδο των αγορών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», υποστήριξε ο Μπεν Φούνελ, αναλυτής στη Morgan Stanley.

Αλλοι, πάντως, δείχνουν πιο απαισιόδοξοι και φοβούνται πως τα λογιστικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ ίσως αρχίσουν να εξαπλώνονται και στην Ευρώπη, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια και στην οικονομία.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,85% και 2,83%, αντίστοιχα και χάνουν 19% της αξίας τους μέχρι στιγμής φέτος.

Από τη χθεσινή ημέρα ξεχώρισαν η μετοχή της γαλλικής Alcatel και οι Vodafone, France Telecom (έκλεισε με μικρά κέρδη), Vivendi Universal, Swiss Life (ενισχύθηκε σημαντικά), Infineon, Prudential.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ