Οι τροπολογίες του Γιάννη Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια, δεν έπεισαν τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να άρουν τις ενστάσεις τους.
Οι τροπολογίες του Γιάννη Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια, δεν έπεισαν τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να άρουν τις ενστάσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.
Βέβαιο θεωρείται πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Τρίτη ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε πως «οι εκκλήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να αυτομολήσουν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα βρουν αποδέκτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και σε διατάξεις τροπολογίας που αφορά στον διορισμό προϊσταμένων στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας πως «παραμερίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση, για να περάσουμε σε λογικές της πλατείας Κλαυθμώνος». Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, υποσχέθηκε να επιφέρει τροποποιήσεις μέχρι την Τρίτη.
Πάντως η κυβέρνηση αποδέχτηκε τροπολογία 60 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για θέσπιση ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ στο ύψος των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου και για προσπάθεια μείωσης των αποδοχών σε ΝΠΙΔ όπου συμμετέχει το κράτος με μειοψηφικό πακέτο. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε πως η τροπολογία «θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αυστηρή». Σύμφωνοι με την τροπολογία δήλωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη είχαν καταθέσει και κατά το παρελθόν, συναντώντας την αντίθεση της ΝΔ.
Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις - αξιοποιήσεις
Κατά την σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) επέμεινε να έχει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφασιστικό ρόλο για την κάθε μία αποκρατικοποίηση και όχι απλώς συμβουλευτικό, όπως προβλέπει η χθεσινοβραδινή τροπολογία Στουρνάρα. Μιλώντας δε, χαρακτηριστικά για την ΔΕΗ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως «δήθεν αριστερές και επαναστατικές απόψεις στην ΓΕΝΟΠ, υπήρξαν υποστύλωμα για την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας και την κατάρρευση της εταιρείας. Αν ένα μέρος των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις δεν κρατηθεί από τη ΔΕΗ, η εταιρεία θα καταρρεύσει».
«Πολύ αργά προσπαθείτε να διαχωρίσετε τη θέση του κόμματός σας από τις πρακτικές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Είναι πολύ αργά να μην αναγνωρίζετε το γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού ως νόθο τέκνο δικό σας», απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
Αντίθετα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) επέμεινε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι μεγάλες ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στρατηγικό σχεδιασμό για τις αποκρατικοποιήσεις και δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο.
Αντίθετος στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των εταιρειών ύδρευσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), υπενθύμισε κείμενο του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974, σύμφωνα με το οποίο «η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την διεύρυνση του τομέα που ελέγχει το κράτος». Το κείμενο έχει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι και ημερομηνία λήξης, σημείωσε ο βουλευτής.
Πάλι δεν διαβάσατε τα Μνημόνια, απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν ξέρετε πως στο Μνημόνιο αναφέρονται ρητά και κατηγορηματικά, οι επιχειρήσεις που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση; Χωρίς λιτότητα και ξεπούλημα, Μνημόνιο επί της ουσίας δεν υπάρχει», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. Αλλά και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, παραδέχθηκε πως το θεσμικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων διαμορφώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Φύκια με μεταξωτές κορδέλες», χαρακτήρισε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) τις επαγγελίες της κυβέρνησης για «ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας συνεπεία των αποκρατικοποιήσεων.
Ισχυρή υπήρξε η εναντίωση της αντιπολίτευσης και σε ό,τι αφορά στην εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο όπως επίσης και για το άρθρο 3 για την αξιοποίηση της δημόσιας γης μέσω πολυετών παραχωρήσεων σε ιδιώτες.
Η χώρα μπορεί να εκπλήξει τα επόμενα δύο χρόνια, όσους την συκοφάντησαν, απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε πως δεν έχουμε πολλούς δρόμους να αναζητήσουμε πόρους: Έχουμε έναν δρόμο που οδηγεί σε λίγες εβδομάδες στο να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στις επιχειρήσεις που οφείλει το Δημόσιο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην εκταμίευση πόρων απ' τα δημόσια έργα.
Αντίστοιχα και ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) υποστήριξε πως οι συμβάσεις παραχώρησης 99 ετών δεν συνιστούν ξεπούλημα, καθώς ο πλούτος δεν φεύγει από τη χώρα. Αμφότεροι ωστόσο, προέβλεψαν πως το άρθρο 3, θα συναντήσει σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του, από ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από πλευράς κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε στην αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων, ψέγοντας μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι επί 2,5 χρόνια και με το επενδυτικό κλίμα σαφώς καλύτερο, δεν έλαβε καμία σχετική πρωτοβουλία. Όσο για τις ΔΕΚΟ στις οποίες αναφέρεται το νομοσχέδιο, (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ) είπε ότι υπάρχουν ήδη προσφορές.
Παράλληλα, ο κ.Σταϊκούρας εξέφρασε τη δυσφορία του για το ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, αν και είχαν ζητήσει ρύθμιση των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέφυγαν να αναφερθούν σε σχετική τροπολογία που συνοδεύει το νομοσχέδιο.
Πηγή: ΑΜΠΕ