Την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα την περίοδο αυτή θα μειωθούν από τα 20 δισ. ευρώ που ήταν στην περασμένη προγραμματική περίοδο σε μόλις 12 δισ. ευρώ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστια τη μείωση κατά 40% με δεδομένο ότι κατά τον υπολογισμό των πόρων τα δεδομένα που έλαβε υπόψη της η Επιτροπή ήταν αυτά που ίσχυαν από το 2007 έως το 2009 και όχι τα σημερινά τα οποία έχουν δραματικά επιδεινωθεί. Επομένως, όπως είπε, το ζητούμενο είναι η αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των πόρων σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το θέμα έχει τεθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ αλλά θα τεθεί εκ νέου στις 13 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε τέλος πως προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχεδιασμό αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, προκειμένου κάθε προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας να αποκτήσει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ανάταξη της ελληνικής γεωργίας και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 υπάρχουν αξιοποιήσιμοι κοινοτικοί πόροι για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας και πρόσθεσε ότι είναι λάθος η εκτίμηση πως με το τέλος του 2013, τελειώνει η υποστήριξη της γεωργίας από την ΕΕ. Αντιθέτως, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχιστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας σε παρέμβασή του υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες η διαδικασία διαπραγμάτευσης του νέου Προϋπολογισμού της ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει λογιστική άσκηση αλλά αντικείμενο πολιτικής απόφασης.
Στη διαδικασία αυτή, όπως υποστήριξε, χρειάζεται ένα νέο σύστημα Ίδιων Πόρων, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση ή τουλάχιστον στη σταθεροποίηση του ύψους του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα, θα μπορούσε να μειώσει τις εθνικές συνεισφορές με βάση το ΑΕΠ.
Τέλος, χαρακτήρισε θετικό βήμα την αύξηση των πόρων για τη μετανάστευση, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του Προϋπολογισμού.
Πηγή: ΑΜΠΕ