Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2002 00:01

Χαλάζι σκανδάλων στη Ν. Υόρκη

ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ πολύ η χαρά των επενδυτών στη Wall Street καθώς η αποκάλυψη νέων λογιστικών σκανδάλων σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν χθες, απογοήτευσαν τους επενδυτές και οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις των μεγάλων κερδών της Παρασκευής.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, η Alcoa, ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου κατώτερα των ήδη αρνητικών προβλέψεων της αγοράς, ενώ δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι General Motors και Ford Motor βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από αρνητικές συστάσεις της Morgan Stanley.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο αναμένεται να περάσει σχετικά δύσκολη εβδομάδα καθώς άρχισε η περίοδος ανακοίνωσης των κερδών του δεύτερου τριμήνου και όπως όλα δείχνουν θα είναι ένα ακόμη αρνητικό διάστημα στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών.

O δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,12% και διαμορφώθηκε στις 9.274,9 μονάδες. Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 1.405,61 μονάδες μειωμένος κατά 2,95%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν έδαφος στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck φρόντισε να συντηρήσει ζωντανά τα λογιστικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ οδηγώντας τους επενδυτές σε πρόωρες ρευστοποιήσεις κερδών.

Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ΜΜΕ Vivendi Universal, ωστόσο, παρέμεινε άνετα επικεφαλής της λίστας των κερδισμένων της ημέρας αντανακλώντας την αισιοδοξία που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους σχετικά με τις προσπάθειες της νέας διοίκησης να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια για την εταιρεία.

Σε πλήρη αντίθεση, η μετοχή του γερμανικού ομίλου Babcock Borsig έχασε το 50% της αξίας της μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με σκοπό να αποφευχθεί η κατάρρευση της εταιρείας.

Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι τα χρηματιστήρια μπορούν να επιστρέψουν σε ανοδική πορεία τις επόμενες εβδομάδες υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν τα λογιστικά σκάνδαλα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,63% και 0,48%, αντίστοιχα. Οι δύο δείκτες βρίσκονται 7,2% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της 21ης Σεπτεμβρίου στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται 16,2% κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα του έτους, της 19ης Μαρτίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Suez, E.ON, Diageo, DaimlerChrysler, Peugeot, Pechiney, Safeway.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ