«Ναι» στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εφόσον έχει νόημα κάτι τέτοιο και βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα λέει ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που όμως τάσσεται κατά νέου «κουρέματος».
«Ναι» στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εφόσον έχει νόημα κάτι τέτοιο και βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα λέει ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πάντως πως ισχύει η υποχρέωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Reinische Post, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει πάντως ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνει ότι δεν γίνεται να αγνοηθούν οι καθυστερήσεις λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται εκ νέου στο ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την Αθήνα, τασσόμενος κατά νέου «κουρέματος»: «Είναι προφανής η λογική: Εάν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα από την αγορά, σε ικανοποιητικό επίπεδο τιμής, θα μπορούσε με περιορισμένο κόστος να επιτύχει μείωση του δανειακού της βάρους. Αλλά το πεδίο εφαρμογής αυτού του μέτρου περιορίζεται, λόγω του περσινού "κουρέματος". Επιπλέον, θα χρειαζόταν πρόσθετη χρηματοδότηση». Δηλώνει πάντως βέβαιος ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα εξασφάλιζε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι περιορισμοί στο δημοσιονομικό δίκαιο υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και πως αυτό δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει κενό στον γερμανικό προϋπολογισμό. Σημειώνει ακόμη πως δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
«Η ίδια η Γερμανία δεν επιτρέπεται να χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά, αντιθέτως, πρέπει να παραμείνει σημείο σταθερότητας στην Ευρωζώνη», δηλώνει ο Γερμανός πολιτικός και τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των δημοσίων πιστωτών δεν επιτρέπεται από το γερμανικό δημοσιονομικό δίκαιο.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αξιόπιστη συμπεριφορά από την πλευρά της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι έχει πετύχει πρόοδο. Αυτό θα το δείξει η έκθεση της τρόικας» τονίζει.
Πηγή: ΑΜΠΕ