Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2002 18:59

Νέα πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.544,8 μονάδες μειωμένος κατά 1,23%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.819,01 μονάδες με απώλειες 1,02% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.093,53 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,09%.

Περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,62% και βρίσκεται στις 4.414,98 μονάδες.

Η μετοχή της Alcatel σημείωσε πτώση κατά 2,24%, καθώς σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι η Moody’s θα προέβαινε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της γαλλικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Ανάλογες απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχικές τιμές των ομοειδών εταιρειών Nokia και Ericsson.

Aντιθέτως, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο τίτλος της Deutsche Telekom μετά από φήμες ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρον Ζόμερ, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο κ. Σόμερ δέχεται πολλαπλές πιέσεις, καθώς η χρηματιστηριακή αξία του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου έχει υποχωρήσει κατά 90%, με επενδυτές και αναλυτές να κατηγορούν τον επικεφαλής της Deutsche Telekom για τη συσσώρευση τεράστιου χρέους, μέσω συμφωνιών εταιρικών εξαγορών και απόκτησης αδειών κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενεάς.

Η μετοχή της Deutsche Telekom στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 8,21%.