Δυσμενείς είναι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη γερμανική οικονομία. Αντιθέτως, η Κίνα ενδεχομένως να εκτοπίσει το 2016 τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την οικονομική ισχύ.
Δυσμενείς είναι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Η Γερμανία, από την πέμπτη θέση που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την οικονομική ισχύ, θα βρεθεί το 2060 στη δέκατη θέση, κάτω από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες που εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα υποστούν τις σοβαρότερες απώλειες. Η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Μεξικό και ίσως περισσότερες χώρες θα ξεπεράσουν μελλοντικά τη Γερμανία.
Ανακατατάξεις θα σημειωθούν, προβλέπει ο ΟΟΣΑ, και στην κορυφή καθώς η Κίνα ενδεχομένως το 2016 να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση.
Λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τους, το συνολικό ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας θα ξεπεράσει εκείνο των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G7) μέχρι το 2025. Θα είναι 1,5 φορές πιο σημαντικό έως το 2060, ενώ το 2010, αντιπροσώπευε λιγότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της G7, διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ.
Οι οικονομίες που γερνούν, όπως η Ιαπωνία και εκείνες της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει σταδιακά να παραχωρήσουν έδαφος σε χώρες με νεότερους πληθυσμούς, όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία.
Η ισορροπία της οικονομικής ισχύος θα διαταραχθεί έντονα τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία αναφέρει πως η οικονομική κρίση που έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών τελικά θα ξεπεραστεί, αλλά ο κόσμος των παιδιών και των εγγονιών μας μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετικός από τον δικό μας.
Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ του επιπέδου της ζωής των αναδυόμενων αγορών και εκείνου των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να συρρικνωθεί το 2060.
Μικρότερο ποσό θα δανειστεί η Γερμανία το 2013
Εν τω μεταξύ, το ποσό των 17,1 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να δανειστεί η Γερμανία το 2013, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του προϋπολογισμού που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.
Το πόσο είναι κατά 1,7 δισ. μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί, χάρη στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα απασχόλησης στη χώρα.
Με τα νέα δεδομένα, η Γερμανία θα καταφέρει να πετύχει τρία χρόνια νωρίτερα τον στόχο του ελλείμματος κάτω από το 0,35% του ΑΕΠ.
Οι σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο, έκαναν λόγο για «λογιστικά τρικ» τα οποία, όπως υποστήριξαν, εφάρμοσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μεταφέρει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις του 2012 στο επόμενο έτος.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο