Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα, στο ακέραιο και με το παραπάνω, διαβεβαίωσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με τρεις διαβεβαιώσεις ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Πρώτον, δήλωσε ότι οι θυσίες που απαιτούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα είναι οι τελευταίες. Δεύτερον, οι αδικές θα αρχίσουν να επανορθώνονται μόλις βγούμε από τα ελλείμματα και τρίτον τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα «και με το παραπάνω».
Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική σε όσους, πριν, έλεγαν ότι δεν έπρεπε να πάρουμε το δάνειο και τώρα «εύχονται» να μην πάρουμε τα χρήματα. «Ενώ αυτοί αμφισβητούν εάν τα χρήματα θα έρθουν, εγώ παλεύω για το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι τα υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών που καταρρέουν, και πρόσθεσε ότι έχει και ένα όριο η καλλιέργεια της απελπισίας. «Το λόμπι της δραχμής δίνει τις τελευταίες του μάχες», επεσήμανε.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ακόμα ότι αποτελεί ουσιαστικά πολιτική οπισθοδρόμηση και στηρίζει συντεχνίες που καταρρέουν. Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι η επανάσταση ξεκίνησε χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση και για αυτό προσπαθεί να την εμποδίσει.
Ακόμα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μέρος του εφιάλτη και πως τρομοκρατεί την ελληνική κοινωνία ενώ παράλληλα τον κατηγόρησε για απουσία προτάσεων. «Τρομοκρατείτε την ελληνική κοινωνία και εκείνη σας αποβάλλει», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα γυρίσει σελίδα, κυνηγώντας τις επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πριν από λίγες ημέρες, πρόσθεσε, ψηφίσαμε την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην Ελλάδα συμπληρώνοντσς ότι με ανακεφαλοποίηση των τραπεζών θα φύγει η αβεβαιότητα. Oλοκληρώνοντας τη μάχη για το δάνειο, θα ξεκινήσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη, τόνισε και πρόσθεσε πως ήρθε η ώρα των δανειστών να κάνουν ο,τι πρέπει να κάνουν.
Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της χώρας σημείωσε ότι παρουσιάζει σαφή σημεία βελτίωσης ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα χαρίσουμε τη νέα γενιά στην ξενιτιά. Όπως υποστήριξε, η ενότητα είναι υπέρτατη αρετή σε ώρες ανάγκης.
Κάνοντας τέλος αναφορά στους υπαλλήλους της Βουλής, ο Πρωθυπουργός είπε ότι όλοι εκτιμούμε το έργο των υπαλλήλων της Βουλής για να συνεχίσει: «Εδώ εκπροσωπούμε όμως την κοινωνία. Ας αναρωτηθούμε, τι μας ζητάνε; Να εξαιρέσουμε κάποιους από τις θυσίες ή να μοιράσουμε τις θυσίες ώστε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να θεμελιώσουμε δικαιώματα όχι σκανδαλώδη προνόμια. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι», σημείωσε και αναρωτήθηκε ποιοι θεωρούν δίκαιο οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν οκταπλάσιο εφάπαξ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας.
Ο ίδιος ζήτησε από τα κόμματα και όλους όσους τοποθετούνται με δημόσιες δηλώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθημα ευθύνης ενώ απευθυνόμενος στους ευρωπαίους εταίρους μας, είπε ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Τις τηρήσαμε και με το παραπάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο προϋπολογισμός έχει στόχο να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, για να αρχίσει να γίνεται βιώσιμο το χρέος και για να ανοίξει ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως είπε θα ήθελε και ο ίδιος να είχε καταθέσει στη Βουλή έναν διαφορετικό Προϋπολογισμό για το 2013, λιγότερο επαχθή και με περισσότερες κοινωνικές παροχές, ωστόσο σημείωσε ότι ένας τέτοιος Προϋπολογισμός δεν θα ανταποκρίνονταν στη δύσκολη κατάσταση της χώρας.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική αντιπρόταση από την αντιπολίτευση, που να μηδενίζει το πρωτογενές έλλειμμα, να καθιστά βιώσιμο το χρέος, να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και να θέτει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. «Οι εναλλακτικές προτάσεις, που διατυπώθηκαν, προτείνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Στην ουσία, πολλές από τις προτάσεις αυτές οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία», επεσήμανε.
Όπως είπε χρειαζόμαστε τη δόση, γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι οριακά ενώ τόνισε πως χωρίς την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αναχρηματοδότηση αυτών των εντόκων γραμματίων από το τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα σε πλήρη ασφυξία. Ειδικότερα είπε ότι χρειαζόμαστε την επόμενη δόση προκειμένου να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, να ανακεφαλαιοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα προκειμένου αυτό να επιβιώσει και πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουμε λάβει.
Σχετικά με τη μονομερή διαγραφή χρέους, ο υπουργός είπε ότι αυτό σημαίνει δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού και άμεση απομόνωση από το εξωτερικό. Μάλιστα εξήγησε πως σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μας ξαναδανείσει στο μέλλον έστω και ένα ευρώ και πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να πληρώσεις με δραχμές τις εισαγωγές βασικών αγαθών. Επιπλέον, συμπλήρωσε, είναι βέβαιο ότι η εκτύπωση δραχμής θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, σε δραματική υποτίμηση, σε χάος.
Τέλος ο κ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι έχει τεθεί ως στόχος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος το 2020 να μην ξεπερνάει το 120% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, είπε, προωθείται ένα σύνθετο μείγμα πολιτικής που επιδιώκει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, επαρκή έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τοκοχρεολύσια που εξυπηρετούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τον λαό στις εκλογές και εμφάνισε τελικά «κρυφό» πρόγραμμα ενώ την παρομοίασε ως έναν καλό και υπάκουο μαθητή, ο οποίος θα τηρήσει ό,τι του ζητήσουν περιμένοντας στο τέλος την επιβράβευση.
Το πρόγραμμα δε βγαίνει και ο χρόνος της κυβέρνησής σας τελειώνει, υποστήριξε. «Είστε οι μόνοι στην Ευρώπη που δεν συζητάτε καν τη διαγραφή χρέους. Είναι βέβαιο και αναπόφευκτο το νέο κούρεμα. Το ζήτημα είναι ότι με εσάς στην κυβέρνηση αυτό θα σημαίνει ακόμα ένα μνημόνιο. Eίστε οι πλέον επικίνδυνοι για τα συμφέροντα του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χρεοκοπήσει πολιτικά και είναι αναξιόπιστη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εκβιαστική τακτική απέναντι στην κοινωνία και την διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την συνέντευξή μου στην γερμανική εφημερίδα, δεν σας ενόχλησε που αντιταχθήκαμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σας ενόχλησε που είπα στο γερμανικό κοινό την αλήθεια, πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πως το πλιάτσικο θα αποτραπεί», συμπλήρωσε.
Για εμάς, συνέχισε, προτεραιότητα είναι οι κοινωνικές ανάγκες, οι μισθοί και οι συντάξεις, τα φάρμακα των αρρώστων και όχι τα χρέη στους πιστωτές. «Στην προσπάθειά σας να γαντζωθείτε στην εξουσία, τρομοκρατήσατε, εκβιάσατε, είπατε ψέματα», συμπλήρωσε.
Όπως εκτίμησε, οι εκλογές θα έρθουν πολύ σύντομα και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα δώσει λύση.
«Πριν 5 μήνες, καταφέρατε «στο παρά πέντε» να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, ούτε ως άθροισμα συνιστωσών, αλλά ως κορμός της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ακόμα και αν αναδιατάξετε την ΝΔ παίρνοντας μέρος του ΠΑΣΟΚ, δεν σώζεται η παρτίδα. Το έχουν καταλάβει και οι πιστωτές σας και προσπαθούν να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιος ο κόπος. Η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα από πειραματόζωο της κρίσης να γίνουμε ο εμβρυουλκός προοδευτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη.
Τέλος, αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους, είπε ότι το σχέδιο της Μέρκελ περιλαμβάνει μια γερμανική Ευρώπη και την Ελλάδα ως αποικία χρέους.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η εκλογική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της οπισθοφυλακής και του δήθεν αριστερού συντηρητισμού απέτυχαν τον Ιούνιο. Παράλληλα σημείωσε ότι όσοι επενδύουν στην ανασφάλεια, το χάος και την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, θα διαψευστούν. «Δεν είστε καν της μόδας πλέον», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την συμπαράστασή του προς την κυβέρνηση καταβάλλοντας, όπως είπε, δυσανάλογα μεγάλο κόστος ως παράταξη. «Είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από κάθε σκοπιμότητα. Από τον Ιούνιο του 2011 η επιλογή η δική μου και της παράταξης είναι εθνική», πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι εσωκομματική υπόθεση αλλάι η συμπύκνωση των προβλημάτων της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.
Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης και τόνισε πως ο τυχόν αργός θάνατος της Ελλάδας θα είναι η οριστική υπονόμευση της Ευρωζώνης συνολικά.
Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, μεταξύ των εξωτερικών προϋποθέσεων εθνικής ανάκαμψης είναι μια καθαρή πολιτική απόφαση των εταίρων μας για το ελληνικό ζήτημα, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, η πλήρης και άμεση εκταμίσευση όλων των δόσεων, ένα νέο επικοινωνιακό πλαίσιο που αντιστρέφει αρνητικά στερεότυπα και η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απαριθμώντας στη συνέχεια τις εσωτερικές προϋποθέσεις εθνικής ανάκαμψης, ανέφερε μεταξύ άλλων την επίτευξη των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών στόχων, τις θεσμικές αλλαγές σε δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, tα θέματα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, λειτουργίας των πόλεων και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναφορά έκανε και στο ρόλο της αντιπολίτευσης.
Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα κανονική χώρα, κανονικό κράτος, κανονική οικονομία, κανονική κοινωνία. Το 2013 μπορεί να είναι χρονιά πρωτογενούς πλεονάσματος. Το β΄ εξάμηνο μπορεί να περάσουμε σε μικρούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κατέληξε.
Προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση είναι η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Koυβέλης.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσεις αλλαγές πάνω σε αυτό, καθώς δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε προβληματικά στοιχεία στη δομή του προγράμματος, όπως το ότι υπερεκτιμούσε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη.
«Εμείς έχουμε πει πως αναγνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, το οποίο παλεύουμε να το αλλάξουμε σταδιακά. Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης», τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος αντιμετώπισης της χώρας μας από τους δανειστές και τους εταίρους ενώ τόνισε ότι με την ψήφιση του Προϋπολογισμού, πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης. Σε καμιά περίπτωση, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση της συνέχισης χρηματοδότησης με τη λήψη της συνολικής απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφού ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι η στάση του κόμματός του στα εργασιακά παραμένει ίδια. «Η επιμονή μας μέχρι το τέλος δεν ήταν εμμονή», δήλωσε.
Για προϋπολογισμό που προσομοιάζει με τον Τιτανικό και για πρωθυπουργό που θυμίζει τον καπετάνιο του, που όταν βυθιζόταν το καράβι αυτός έπαιζε μουσική, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2013.
Ο κ. Καμμένος κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές που έχουν «καθαρό μέτωπο», δεν περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες Λαγκάρντ» και δεν συναλλάχθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Όπως υποστήριξε, στόχος του προϋπολογισμού είναι τόσο η ανεργία όσο και η βίαιη αναδιανομή πλούτου υπέρ του τραπεζικού συστήματος.
«Όποιος θέλει να ακούει το ρέκβιεμ του θανάτου ας τον ψηφίσει, όποιος όμως θέλει ένα πρελούδιο μιας νέας συμφωνικής που θα βασίζεται στην παραγωγή κι όχι σε χρέη ας βροντοφωνάξει μαζί μας όχι», είπε και προσέθεσε: «Αρκετά πήρατε κύριοι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που μπορεί να προχωρήσει με γεωστρατηγικές συμφωνίες εκτός από την μπότα της Γερμανίας και την πολιτική της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι η Ελλάδα αν δεν πάρει την δόση θα πτωχεύσει, ανέφερε ότι πρόκειται για εκβιασμό που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί για να πείσει τους βουλευτές ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ελπίδα όσο υπάρχουν έλληνες που αρνούνται να υποταχθούν στα γερμανικά σχέδια.
Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, και τι θα περιλαμβάνει το μνημόνιο που θα προκύψει μετά την έκθεση της τρόικας. Τον επέκρινε επίσης ότι κρύβεται για να μην απαντήσει. Επανέλαβε πάντως ότι η μόνη λύση για την χώρα μας είναι πολιτική λύση και μονομερή διαγραφή του χρέους και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «αντί να κάνει τον κομματάρχη της Μέρκελ και τον βλαχοδήμαρχο του Σόιμπλε» να πάει στην Ουάσινγκτον, την Ρωσία, την Αγγλία, το Παρίσι, την Λισσαβώνα και να βρει στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.
«Λειτουργήστε ως πρωθυπουργός των Ελλήνων κι όχι ως υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής, κατήγγειλε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα, εκτίμησε η κ. Παπαρήγα καθώς αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.
«Επί 30 χρόνια ζούσαμε την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια αντιπαράθεση που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία διαστρεβλώνοντας και κρύβοντας την πραγματική αντιπαράθεση του λαού με τα μονοπώλια. Τώρα η αντιπαράθεση αυτή αντικαταστάθηκε από την αντιπαράθεση της ΝΔ μετά των δορυφόρων και τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε.
Το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης, πρόσθεσε. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει το δανεισμό.
Το ΚΚΕ, κατέληξε, προτείνει αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.
Την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013, όπως επίσης και των αμυντικών δαπανών, ως ανεπαρκών, ανακοίνωσε από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων που αφορούν διεθνείς συναλλαγές αφορούν κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι δραστηριότητες πραγματικής οικονομίας.
«Σας λένε, πως αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα πληγεί με 17 τρισ. η παγκόσμια οικονομία. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Τα κεφάλαια αυτά είναι μια φούσκα χωρίς σχέση με την πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα αν θέλει, κρατά την καρφίτσα για να την σκάσει. Το όπλο αυτό ωστόσο, δεν το χρησιμοποιούμε», παρατήρησε ο κ. Μιχαλολιάκος. Συνεχίζοντας είπε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο αυριανό Eurogroup μια λαμπρή ευκαιρία. «Να τους πει «ή μας δίνετε τη δόση ή αύριο φεύγουμε και εσείς τρέχετε».
Παράλληλα τόνισε πως θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην τρόικα, σε ό,τι αφορά στους προϋπολογισμούς για την εθνική άμυνα και την δημόσια ασφάλεια. «Πρέπει να τους πείτε πως από πλευράς Τουρκίας έχουμε εν ισχύ casus belli, επιθετικότητα. Έχουμε το πρόβλημα δημόσιας τάξης από τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι όντως πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι φταίει όμως η Ελλάδα για όλους αυτούς; Γιατί δεν μοιράζονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το πρόβλημα; Η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη θα έπρεπε να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές του μνημονίου», τόνισε.
Τέλος ο κ. Μιχαλολιάκος υποβάθμισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ: «Τι είναι η δραχμή και μιλάμε για «συμμορία της δραχμής»; Καταραμένη λέξη; 4.000 χρόνια εθνικής ιστορίας είχαμε χωρίς το ευρώ» και πρόσθεσε: «Εμείς στη Χρυσή Αυγή, είμαστε εθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντιμαρξιστές. Δηλώνουμε πως η Γερμανία σκάβει και η ίδια το λάκκο στον οποίο θα πέσει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κρίση πέρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα, ανέδειξε και το πολιτικό έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα και σε αυτό το σημείο ο κ. Βρούτσης εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης. Για δεκαετίες, η χώρα ήταν προσκολλημένη σε ιδεοληψίες και στο πελατειακό σύστημα, συμπλήρωσε.
Λένε ψέματα για τις αλλαγές στα εργασιακά, είπε και εξήγησε πως ο κατώτατος μισθός δεν θα μειωθεί αλλά θα μείνει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος. Για πρώτη φορά στο χώρο της εργασίας ισχύει στην Ελλάδα ότι σε όλη την Ευρώπη, «ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο υπουργός.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι αλλαξε μεν θεμελιακά το θέμα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όμως οποιαδήποτε κλαδική ομοιοεπαγγελματική ή συλλογική σύμβαση διαμορφωθεί από τους κοινωνικούς εταίρους αυτό θα γίνει πάνω από τον κατώτατο μισθό.
Απαντώντας στην φημολογία περί προβλήματος καταβολής των συντάξεων διαβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο ότι οι συντάξεις και του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Αναφορικά με την επιχειρηματικότητα ο κ. Βρούτσης διεμήνυσε ότι μέχρι το 2016 θα μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές πράγμα θετικό καθώς διαμορφώνεται ένα θετικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι θα επιτευχθεί άμεσα για πρώτη φορά η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας και επιπλέον καταργήθηκαν στρεβλώσεις και γραφειοκρατία στο ΣΕΠΕ.
Aναφορικά με τα ασφαλιστικά ζητήματα, είπε ότι θα γίνουν πράξη μέσα στο 2013 παρεμβάσεις που ουδέποτε τέθηκαν σε εφαρμογή (Αριάδνη, Ενιαίο σύστημα πληρωμής συντάξεων, πάταξης της φοροδιαφυγής, καταβολή επιδόματος στις οικογένειες κ.α.).
Όπως είπε, οι αλλαγές στα εργασιακά ήταν αναγκαίες καθώς υπήρχαν στρεβλώσεις όπως οι συνδικαλιστικές συντάξεις.
Μεταξύ των παρεμβατικών δράσεων του υπουργείου Εργασίας είναι το ενιαίο σύστημα πληρωμής συντάξεων και η ένταξη εισοδηματικών κριτηρίων για τα οικογενειακά επιδόματα.
Κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη συζήτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας ότι η συνολική αύξησή του, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, όση δηλαδή ήταν περίπου η αύξηση του χρέους κατά το παρελθόν.
«Ακουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές. Όταν μάλιστα βαθαίνει η ύφεση όπως έχουμε τα τελευταία χρόνια, τότε ο δείκτης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξάνει ανάλογα. Ειδικά όταν διευρύνεται η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε.
Με βάση όμως το Μεσοπρόθεσμο και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος. Ή διαφορετικά η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η αύξηση κατ΄έτος στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013. Στο μισό δηλαδή σε μια διετία.
«Επιβεβαιώνεται, συνεπώς η ορθή προσέγγιση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφερόμενος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται, όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα».
Πρόσθεσε επίσης ότι το ποσοστό φτώχειας μειώνεται κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα μας έναντι 9 ποσοστιαίων μονάδων στην ΕΕ. «Δηλαδή, η αποτελεσματικότητα των σχετικών δαπανών στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1/3 της αντίστοιχης αποτελεσματικότητας στην ΕΕ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Με λιγότερο φόρο εισοδήματος θα επιβαρυνθούν από την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Η μείωση θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους, μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτή θα καθιερωθεί με στοχευμένες δράσεις μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο υφυπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2013, ως προς τα φορολογικά έσοδα, διέπεται από τη βασική λογιστική αρχή, την αρχή της συντηρητικότητας, και ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του είναι και η ύφεση. «Με βάση την ύφεση αυτή έχουμε προβλέψει μειωμένα φορολογικά έσοδα σε ποσοστό 4,6% από τους άμεσους φόρους και λίγο μεγαλύτερο από τους έμμεσους», είπε ο κ. Μαυραγάνης.
Η φετινή αύξηση στα φορολογικά έσοδα, συνέχισε, εξηγείται από το γεγονός ότι πέρυσι μειώθηκε το αφορολόγητο και έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις στην έκπτωση φόρου.
Αναφερόμενος διεξοδικότερα στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στην καθιέρωση απλούστερων κανόνων, στην αλλαγή του ποινολογίου, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Για τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν με μοναδικό γνώμονα την αξιοκρατία, και κανένα άλλο κριτήριο δεν θα υπάρχει πέραν αυτής. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω τους άξιους. Το στόχο αυτό εξυπηρετεί και η νομοθετική ρύθμιση για αξιολόγηση ανά τρίμηνο. Οι στόχοι ανά τρίμηνο θα είναι και η βάση πάνω στην οποία όλοι θα κρίνονται, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Για τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, όπως είπε, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, γίνεται ανάλυση του προφίλ των φορολογουμένων με διασταυρώσεις σε δαπάνες, έσοδα, ταμιακές ροές. Επίσης γρήγορα θα υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς θα εκδοθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις σε εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, οι οποίες είχαν καθυστερήσει σημαντικά αν και προβλέπονταν από τις διατάξεις.
Καταλήγοντας ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το κρίσιμο στοίχημα πλέον είναι οι παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την υποστήριξη επιλεγμένων τομέων όπως της γεωργίας, της κτηνοτροφίας κλπ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε δραστική μείωση των δαπανών του υπουργείου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό τους.
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το 2011 το υπουργείο του δαπάνησε 6.180.000.000 ευρώ, ενώ το 2013 θα διαθέσει 4.900.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο μιας «λελογισμένης διαχείρισης των διαθέσιμων κονδυλίων». Παράλληλα, θα υπάρξει μια «ριζική επανατοποθέτηση και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων».
Αλλες επιλογές του υπουργείου Παιδείας θα είναι η χορήγηση της δυνατότητας μετεγγραφής σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η εισαγωγή μιας επιπλέον εξεταστικής τον Φεβρουάριο για τους επί πτυχίω φοιτητές, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γρηγορότερα.
«Περνάμε στην ουσία της αναβάθμισης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ένα σχέδιο που λογοδοτεί και ανταποκρίνεται στο εθνικό όραμα της δημιουργίας ανταγωνιστικών δημόσιων ιδρυμάτων και προχωράμε στην αξιολόγηση μετά από πολλά χρόνια, καταθέτοντας στο τέλος του Νοεμβρίου το Προεδρικό Διάταγμα», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Στο τέλος δε, του χρόνου, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος κλήθηκε επίσης να απαντήσει και σε υπαινιγμούς που είχε διατυπώσει προηγουμένως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, περί επιβίωσης πελατειακών λογικών, επικαλούμενη την αύξηση της χρηματοδότησης της Ακαδημίας Αθηνών και την ίδρυση ενός Ινστιτούτου στη Μεσσηνία για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που το αντικείμενο καλύπτεται από άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.
Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε σκωπτικά πως «η Μεσσηνία έχει καταντήσει να είναι πολύ της μόδας τελευταία λες και οι Μεσσήνιοι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού», ενώ διευκρίνισε πως η Ακαδημία χρηματοδοτείται προκειμένου να ισοσκελίσει τον ελλειμματικό της προϋπολογισμό.
Τον στρατηγικό στόχο του υπουργείου να καταστεί και πάλι η Γεωργία πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, εξέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι «θα καταφέρουμε με βούληση, οργάνωση και αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας».
Κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι ο στόχος αυτός υπηρετείται στο υπουργείο με την αλλαγή του προσανατολισμού σε μια γεωργία ποιότητας, δεδομένου ότι δεν είναι η χώρα μας σε θέση να ανταγωνιστεί την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια γεωργία χαμηλού κόστους.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί: να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία, το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία, η απρόσκοπτη παραγωγική διαδικασία στους γεωργούς, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές αλλά πρώτα από όλα να υποστηριχτεί η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία για να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα σε αυτούς τους στόχους. Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε επίσης ότι ένας ακόμη στόχος είναι να μετατραπεί το υπουργείο σε ένα υπουργείο επιτελικό, ευέλικτο με καταλυτικό ρόλο.
Αναφερόμενος στις έως τώρα πρωτοβουλίες του υπουργείου, υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να βοηθηθεί η ρευστότητα στους γεωργούς. Συγκεκριμέμενα ανέφερε ότι δόθηκαν 160 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για την εξισωτική αποζημίωση, επιστράφηκε το 50% από τον φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών και δόθηκε το 50% της προκαταβολής για την ενιαία ενίσχυση σε 700.000 αγρότες (1 δισεκ. 100 εκ. στην Περιφέρεια) ενώ εξασφαλίστηκαν οι πόροι να δοθεί και το υπόλοιπο ποσό μετά την 15η Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα σήμερα έχει εμπλακεί, όχι από δική της υπαιτιότητα, σε έναν ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός χαρακτήρισε ιστορικό σταθμό το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών που εγκρίθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες μέρες.
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως ο ελληνικός λαός δεν επαιτεί και απευθυνόμενος προς τους ευρωπαίους εταίρους είπε ότι ζητάμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους ισχυρούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και άλλες, για να μπορέσει συνολικά η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα, να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδά της και να ξαναβρεί το δρόμο προς την πολιτική και οικονομική ενοποίησή της.
Τέλος ευχαρίστησε τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με αφορμή τις περικοπές στα μισθολογικά, αλλά και όλους όσους υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχουν αποσυνδέσει το όποιο δίκαιο παράπονο ή την όποια δίκαιη διαμαρτυρία από την ανάγκη επιτέλεσης του καθήκοντος.
Ως τον κρισιμότερο, από τότε που μπήκε η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό μπροστά και να αφήσουμε πίσω τις σειρήνες του λαϊκισμού και της παραπλάνησης.
Η κ. Κεφαλογιάννη έδωσε έμφαση στα θέματα του τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός μπορεί, μέσα στο 2013, με ελάχιστους έστω πόρους, να αποτελέσει τον καταλύτη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Με την σημερινή μας ψήφο αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Δίνουμε μια μάχη αξιοπιστίας και στην Ευρώπη και στους Έλληνες πολίτες, Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, προχωρά μπροστά. Με οδυνηρές αποφάσεις δίνει τη μάχη με εγχώριες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. Είναι όμως ώρα και για την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Ο ελληνικός τουρισμός, μαζί με τον πολιτισμό μας μπορεί να είναι αγγελιοφόρος καλών μηνυμάτων. Μπορεί να επανορθώσει την εικόνα της χώρας. Να γίνει ο μαγνήτης των επενδύσεων. Είναι ώρα να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και να προχωρήσουμε βάσει ενός σχεδίου ανάπτυξης».
Ο χρόνος είναι λίγος, οι ανάγκες πολλές, συνέχισε, για αυτό προχωράμε άμεσα σε δράσεις, σε ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού υπογράμμισε δίνοντας -ανάμεσα στα άλλα- έμφαση στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Στόχος μας είναι αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας και να την επαναφέρουμε στο χάρτη της διαχρονικότητας, πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι «με αυτόν τον προϋπολογισμό στηρίζουμε αυτή την κρίσιμη εθνική προσπάθεια χωρίς κοντόφθαλμους τακτικισμούς. Είναι μια προσπάθεια που μας χρειάζεται όλους και όλες. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας και πίστη, να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας».
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος με τρόπο που αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, ανακοίνωσε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υφυπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.
Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα όρια του άρθρου 60 του Συντάγματος που ορίζει ότι «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση» και ότι «η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή και συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής».
Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο άρθρο 60 του Συντάγματος με αφορμή, όπως είπε, τις διαγραφές βουλευτών επειδή διαφοροποιήθηκαν στην ψήφιση των μέτρων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι εκτός από το άρθρο 60 του Συντάγματος υπάρχει και το άρθρο για τα οργανωμένα κόμματα. «Πρέπει να δούμε μέχρι που μπορεί να πάνε, με βάση το Σύνταγμα, αυτά τα όρια της ελευθερίας», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπεται να ανατρέπονται αποφάσεις αντίθετες με αυτές που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό των κομμάτων που οδηγούν και σε παραβίαση του καταστατικού τους, διότι έτσι αλλοιώνονται και οι πλειοψηφίες με βάση τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις μέσα στα κόμματα».
Ο υfyπουργός αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «τολμά με πολιτικό κόστος και όραμα». Επίσης αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να παραγνωρίσει το θάρρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που, αν και γνώριζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε και το κόστος που επωμιζόταν, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια τη στήριξη της κυβέρνησης.
Αντίστοιχα, και για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να παραγνωρίσει τη σύνεση και τη νηφαλιότητα με τις οποίες αντιμετωπίζει τις διαβολές για τον πατριωτισμό του, όπως και τον τίμιο και ίσιο λόγο του πρωθυπουργού.
«Η κυβέρνηση με την ψήφιση των μέτρων και του Μεσοπρόθεσμου έπραξε αυτό που έπρεπε. Τώρα είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν το χρέος τους και να στηρίξουν τη χώρα με την εκταμίευση του δανείου διότι αυτό επιβάλλει η γραμμή προάσπισης της ΕΕ», είπε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι «αν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο υφυπουργός μίλησε για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι εναρμονιζόμαστε με τη συνολική ευρωπαϊκή πολιτική της μετανάστευσης που όμως, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και τις αθρόας μετακίνησης μεταναστών, στην Ελλάδα πρέπει να αυστηροποιηθεί.
Το δικαίωμα στην ιθαγένεια πρέπει να είναι απόρροια της βούλησης για ενσωμάτωση έτσι όπως εκφράζεται με την εκπλήρωση κριτηρίων ενσωμάτωσης, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι προς την εξυπηρέτηση των ομογενών, ιδίως της Βορείου Ηπείρου, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση και προετοιμάζεται νομοθετική διάταξη για να μπορεί το ειδικό δελτίο ομογενούς να είναι αορίστου χρόνου.
Ο υφυπουργός είπε, τέλος, ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις ταραχές από κουκουλοφόρους στις πορείες και αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για να μπορούν οι ομογενείς να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.
Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας για ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό, επισκόπησε τους σχεδιασμούς για το ολοκληρωμένο σύστημα πρακτικών δικαστηρίων, το εθνικό ποινικό μητρώο, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των καταστημάτων κράτησης, την εφαρμογή του «βραχιολιού» αντί της προσωρινής κράτησης, αλλά και την εισαγωγή σχεδίου νόμου που θα κωδικοποιεί τη νομοθεσία ναρκωτικών, με εξορθολογισμό των ποινών για μικροδιακίνηση και αυστηρότερο πλαίσιο.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υφυπουργός είπε ότι όσο συνεχίζουν να αναπολούν πολιτικές άλλων δεκαετιών και να τάζουν λαγούς με πετραχήλια, τόσο η χώρα θα βυθίζεται στο χάος και σε νέα μνημόνια. «Παραμυθιάζουν ακόμα και σήμερα τον ελληνικό λαό ενώ γνωρίζουν την κατάσταση», πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Καραγκούνη, στη σημερινή διαδικασία δεν αντιπαρατίθενται οι μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά «οι δυνάμεις της συντήρησης τόσο της Δεξιάς, όσο και της Αριστεράς», που αρνούνται κάθε έννοια αλλαγής και θέλουν πάση θυσία τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, και οι δυνάμεις της προόδου, στις οποίες ανήκει η Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Καραγκούνης επανέλαβε τέλος πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται εντός του ευρώ, όταν θα δοθεί πολιτική λύση σε ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κρέμεται σε μια κλωστή. Ιταλία και Ισπανία με μια φωνή θα πούνε όχι στην πολιτική της λιτότητας και πρέπει να είμαστε εκεί», ανέφερε.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2015, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις δράσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε ότι τελικός στόχος είναι όλες σχεδόν οι υπηρεσίες του Κράτους να είναι διαθέσιμες στον πολίτη και ψηφιακά. «Αυτό σημαίνει να μην πληρώνονται πλέον συντάξεις σε νεκρούς και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια», είπε ο κ. Βολουδάκης σημειώνοντας ότι μέχρι την παράδοση του έργου παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, το κράτος δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.
Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γίνεται ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και αυτή προχωρά και στα άλλα υπουργεία. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να υπάρχουν τα οργανογράμματα σε όλα τα υπουργεία και να υποστηρίζονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Στόχος είναι εξάλλου και η ηλεκτρονική συνεργασία μετά την αναδιοργάνωση των δομών του δημοσίου.
Αναφερόμενος, τέλος, στην ταυτοποίηση των χρηστών και την ηλεκτρονική λειτουργική διασύνδεση των υπηρεσιών, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «θα σέβεται απόλυτα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα προστατεύει από καταχρήσεις εξουσίας».
Αδιέξοδο στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και στις περιφέρειες και στους δήμους, προέβλεψε και ο Γ. Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως οι μειώσεις της χρηματοδότησης θα οδηγήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ασφυξία. Από την άλλη ωστόσο, «δεν μπορεί να περιμένουμε στη γωνία να δούμε τα επουσιώδη λάθη και τις μικρές ολιγωρίες, για να είμαστε έτοιμοι να αποσταθεροποιήσουμε την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Μητρόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η πρόταση του κόμματος του προς την κυβέρνηση είναι να σταματήσει άμεσα να δανείζετε με όρους εξαθλίωσης των πολιτών, «αλλιώς παραμερίστε για όσους είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν την ελληνική πρόταση. Αμφισβητώντας τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, παρατήρησε πως ενώ προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης σε επίπεδο 4,5%, η ανεργία προβλέπεται μειωμένη.
Απάντηση στις βολές που δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ) ως πρώην υπάλληλος της Βουλής, έδωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Κουράκος: «Από προχθές δέχομαι άδικη επίθεση από τους όψιμους και νεόκοπους σαμαροφύλακες και τα παπαγαλάκια τους. Δεν απαντώ στην εργαζόμενη που κόλλησε τα πρώτα της ένσημα στην χουντική ΥΕΝΕΔ και μετά εργαζόταν στα κρατικά κανάλια. Επί 15 χρόνια είμαι υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, πριν γίνω βουλευτής. Η συνείδησή μου επέβαλε να στρατευτώ στον αγώνα κατά του Μνημονίου για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων και για να απαλλαγούμε απ' τους εθελόδουλους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουράκος.
Με μια κρατική χρηματοδότηση 92 εκατομμυρίων ευρώ που προϋπολογίζεται συνολικά για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δεν μπορεί να καλυφθεί καμιά ανάγκη, όταν τους μεταβιβάζετε επιπλέον δραστηριότητες και αρμοδιότητες, ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.
Από την Χρυσή Αυγή, ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε «ξεκάθαρα υφεσιακό» τον Προϋπολογισμό και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ο πρωτογενής τομέας.
«Αλλη αριθμητική από το 1+1=2 δεν υπάρχει στην πολιτική», ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Κασσής, εξηγώντας γιατί καταψηφίζει και τον Προϋπολογισμό μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Αρνήθηκα και είπα όχι, γιατί αυτοί που με ψηφίσαν και με στείλαν εδώ, τους είπα πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», πρόσθεσε.
Ανάλογα με την ψήφο του στο Μεσοπρόθεσμο, δήλωσε ότι θα ψηφίσει και στον προϋπολογισμό ο διαγραφείς από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος.
Επειδή, όπως είπε, τέθηκε ζήτημα ηθικής τάξης για την καταψήφιση των μέτρων, ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι ψήφισε με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του και με βάση όσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει. «Αν υπάρχει τέτοιο θέμα αφορά την φερεγγυότητα των κομμάτων και τους χυδαιολόγους της θεωρίας της φούσκας της μεταπολίτευσης, όλους αυτούς που διακινούν συκοφαντικά non paper ότι είχαμε υπογράψει για να ενταχθούμε στα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ», ανέφερε και σημείωσε πως θα αγωνιστεί για να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ την καρδιά του.
Αντιδράσεις στην ομιλία Παναγούλη
«Δυστυχώς την Τετάρτη μας απειλούσαν από πίσω με κρεμάλες, και από μπροστά μας απειλούσαν να μας δολοφονήσουν», παρατήρησε ο Γιώργος Κυρίτσης σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2251539 . Παράλληλα πρότεινε την κατάστρωση εναλλακτικών σχεδίων και ενημέρωση του λαού προκειμένου να αποφασίσει εάν υφίσταται εναλλακτική λύση και κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην πουλά το νερό του Καματερού στον ελληνικό λαό».
Αντίστοιχη αναφορά επεφύλασσε και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος από τη ΝΔ, ο οποίος δήλωσε πως κουράστηκε να ακούει συνεχώς δημαγωγούς «να κάνουν καλά τον καρκίνο της χώρας με νερό του Καματερού». Όσο για την χθεσινή ομιλία του Στάθη Παναγούλη, δήλωσε πως «δεν θέλω να πιστέψω πως από τρελό και από μεθυσμένο μαθαίνεις την αλήθεια. Μην ευτελίζεις το ηρωικό όνομα του αδελφού σου και μιας ηρωίδας μάνας».
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης επαναλαμβάνει ότι τα όσα είπε χθες ήταν «προσωπική άποψή» του, αναφέρεται στους αγώνες του ιδίου και της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας και ζητεί από τους επικριτές του να απαντήσουν, όσοι φυσικά ήταν ενήλικες, «τι έκαναν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εκείνη τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο. Μήπως, απολάμβαναν τη «Δημοκρατία της Χούντας»; Και συνεχίζει: «Κατηγορήθηκε ο Στάθης Παναγούλης ότι κήρυξε χθες στη Βουλή, εμφύλιο πόλεμο. Τον εμφύλιο πόλεμο κήρυξαν μονομερώς οι δυνάμεις του Μνημονίου, οι οποίες οδήγησαν περίπου 3.000 συνανθρώπους μας στην αυτοχειρία».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ