Στη διγλωσσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από τη μια εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αβοήθητη και από την άλλη ισχυρίζεται ότι τη λύση την έχει η Αθήνα, αναφέρεται το σχόλιο της Tageszeitung του Βερολίνου.
Στη διγλωσσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τη μια εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αβοήθητη και από την άλλη ισχυρίζεται ότι τη λύση την έχει η Αθήνα, αναφέρεται το σχόλιο της Tageszeitung του Βερολίνου.
«Δεν αισθάνονται μόνο οι Έλληνες ότι τους κοροϊδεύουν, αλλά και οι Γερμανοί. Δεν είναι αλήθεια ότι το μπαλάκι βρίσκεται διαρκώς στην Αθήνα, όπως αδιάλειπτα ισχυρίζεται ο Σόιμπλε. Το μπαλάκι βρίσκεται στο Βερολίνο εδώ και εβδομάδες. Από τον Οκτώβριο γνωρίζει ο Σόιμπλε ότι η διάσωση της Ελλάδας θα είναι πιο ακριβή», σημειώνει η εφημερίδα.
Στο χθεσινό Eurogroup αναφέρεται πρωτοσέλιδό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Προς το εξωτερικό εξαίρονται οι περικοπές, οι μεταρρυθμίσεις και ο προϋπολογισμός. Αποσιωπάται ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σταθερά στα ίδια επίπεδα, όπου βρισκόταν πριν το πρώτο κούρεμα του ιδιωτικού τομέα».
Η FAZ επισημαίνει, επίσης, τον έντονο διχασμό απόψεων σχετικά με το πώς θα κλείσει η αυξανόμενη ψαλίδα μεταξύ δημοσίων εσόδων και δαπανών. «Την ώρα που το ΔΝΤ ζητά νέο κούρεμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπαθεί να το αποτρέψει διότι, πρώτον, χρειάζεται το πράσινο φως από το κοινοβούλιο και δεύτερον, ο γερμανός φορολογούμενος θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται για πολύ καιρό από πιστώσεις και ότι η διάσωσή της θα κοστίσει πάρα πολλά χρήματα».
«Αν θέλουν οι χώρες της Ευρωζώνης να αποτρέψουν τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης, δεν έχουν παρά να δώσουν παράταση δυο ετών στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», σημειώνει σε άρθρο της η Rheinische Post. «Το θέμα δεν είναι πότε, αλλά εάν και πώς θα βγει η Ελλάδα από τη κρίση στην οποία έχει περιέλθει».
Στις αντικρουόμενες δηλώσεις των γερμανών αξιωματούχων επισημαίνει η Reutlinger General-Anzeiger, σύμφωνα με την οποία «παραμένουν ακατανόητες οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ πριν από μερικές εβδομάδες, ότι η Γερμανία μπορεί να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Η Südwest Presse παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, «χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να εδραιώσει ένα κράτος που να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της». Όπως αναφέρει, κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο και χρήμα. «Θα παρασχεθούν και τα δύο στην Αθήνα, αλλά δεν μπορούν να παρέχονται αιώνια».
Τέλος, η Kölner Stadt - Anzeiger σχολιάζει: «Η νέα σταθεροποίηση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ανάμεσα στις υφιστάμενες εναλλακτικές, αυτή είναι η λιγότερο επώδυνη και ακριβή. Δίνει την ευκαιρία στη Μέρκελ να φτάσει σχετικά ήσυχα προς τις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, δίνει χρόνο στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, ώστε να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις τους και να προχωρήσουν στη μείωση του χρέους».
Πηγή: Deutsche Welle