Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 21:23

Στη φορολόγηση των πλουσίων επιμένει ο Ομπάμα

Στη φορολόγηση των πλουσίων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, επέμεινε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επανεκλογή του στην αμερικανική προεδρία στις 6 Νοεμβρίου.

Στη φορολόγηση των πλουσίων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, επέμεινε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επανεκλογή του στην αμερικανική προεδρία στις 6 Νοεμβρίου.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα πρέπει η μεσαία τάξη «να μείνει όμηρος όσο θα διαβουλευόμαστε σχετικά με την υψηλότερη φορολόγηση των πλούσιων».

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, μία πιθανή αύξηση των φόρων για τη μεσαία τάξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων και θα οδηγούσε στην ύφεση.

Η επανεκλογή μου στην προεδρία, συνέχισε, μου έδωσε μια εντολή, να βοηθήσω τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ.

Παράλληλα σημείωσε πως τον ενθαρρύνει το γεγονός ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι συναινούν να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, όπως έχει προτείνει.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη μία συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με κορυφαίους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου για το θέμα της φορολόγησης των πλουσίων.

Πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να ασκήσει πίεση για μια διπλωματική επίλυση στην πιθανολογούμενη προσπάθεια του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικού όπλου ενώ επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί ποτέ στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο για μας για να το επιλύσουμε αυτό μέσω της διπλωματίας», πρόσθεσε.

Υποδειγματική η δουλειά της Σούζαν Ράις

Ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε «την υποδειγματική δουλειά» της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, η οποία έχει δεχτεί σφοδρή επίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους για τις δηλώσεις της μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2252752 .

«Επιτρέψτε μου να σας πω ειδικά για την Σούζαν Ράις ότι κάνει υποδειγματική δουλειά», είπε ο Ομπάμα προσθέτοντας ότι η επίθεση στη Ράις είναι «εξωφρενική».

Αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Αναφερόμενος στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι αποτελεί υποχρέωση έναντι των μελλοντικών γενεών ενώ παραδέχτηκε ότι δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα συζητήσει ευρέως με τους επιστήμονες, τους μηχανικούς και τους βουλευτές ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.