Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2002 00:01

«Οπου φύγει, φύγει» από τη Ν.Υ.

ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις σπεύδουν πλέον οι επενδυτές στη Wall Street καθώς κανείς δεν θέλει να αυτός που θα «κλείσει τελευταίος την πόρτα» σε μία αγορά που αδυνατεί να σταθεροποιηθεί και παρουσιάζει απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Κάθε μήνα που περνά, οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν τάσεις ανόδου.

Ο κολοσσός στο χώρο των φαρμάκων Bristol Myers Squibb επέφερε ακόμη ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, αποτελώντας τον τελευταίο στόχο έρευνας από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές. Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η «φυγή» των ξένων επενδυτών από τις αμερικανικές μετοχές, θα επηρεαστούν σοβαρότατα οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κάποιες ευκαιριακές αγορές μετοχών τεχνολογίας προσέφεραν αδύναμο στήριγμα στο δείκτη Nasdaq προς το τέλος της συνεδρίασης.

Οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες της Ευρώπης έχασαν περίπου 170 δισ. ευρώ από την αξία τους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της κερδοφορίας του δεύτερου τρίμηνου και, παράλληλα, ανήσυχοι για τις εξελίξεις στα διαδοχικά λογιστικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται στις ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας, με την μετοχή της ελβετικής Zurich Financial να ηγείται της πτώσης χάνοντας 19% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών ειδήσεων από την εταιρεία.

Ο τομέας λιανικής πέρασε δύσκολες ώρες έπειτα από τις ανακοινώσεις μειωμένων κερδών από τις Carrefour και KarstadtQuelle, ενώ η απόφαση της Merrill Lynch να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις συστάσεις της για τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες αντασφάλισης στον κόσμο, τις Munich Re και Swiss Re, κλόνισε τις μετοχές των δύο εταιρειών.

Ο πανευρωπαΪκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με απώλειες 3,8% στις 987 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Μοναδική εξαίρεση στο γενικό αρνητικό κλίμα ήταν η μετοχή της Deutsche Telekom που κέρδισε έδαφος λόγω της έντονης φημολογίας πως επίκειται παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ρον Ζόμερ, κίνηση που ίσως ανοίξει το δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ