Στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης θα καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης θα καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Αυτό είναι η ουσιαστική αποστολή μας και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μέχρι την Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά αυτό θα είναι μια προοδευτική διαδικασία. Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να διαρκεί για κάποιο διάστημα», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε συνέδριο της «Sueddeutsche Zeitung».
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας δεν περιλαμβάνει κάποια σχετική πρόταση.
Επεσήμανε επίσης ότι οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη γίνονται διαρκώς μικρότερες «και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».
Όλι Ρεν: Λύση με συνδυασμό μέτρων
Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα χρειαστεί έναν συνδυασμό μέτρων, αλλά δεν πρέπει να περιλαμβάνει καμία αλλαγή στο συνολικό ποσό που χρωστάει η χώρα.
«Η απόφαση θα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων. Αλλά είναι σημαντικό να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο. Υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού στην Ευρωζώνη», είπε.
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» ανέφερε πως η Ευρωζώνη εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.
Τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δώσει δείγματα των προθέσεών της να προσφέρει στην Ελλάδα τα κέρδη που ενδεχομένως θα έχει από την πώληση ελληνικών ομολόγων, σε τιμή υψηλότερη από αυτή της αγοράς τους.
Το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται, σύμφωνα με την SZ, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα.
Κοέν: Θα χρειαστεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους
Η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει πιθανότατα να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της, εκτίμησε από την πλευρά του ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Γκεντ.
Ο κ. Κοέν φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πιστεύει ότι μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο.
Επιστρέφει πιο γρήγορα από την Ασία η Λαγκάρντ
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συντομεύσει την επίσκεψή της στην Ασία, προκειμένου να συμμετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί εν μέσω διαφωνιών για τον τρόπο που θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Φιλιππίνες, επρόκειτο να συμμετάσχει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε συνάντηση των χωρών μελών της ASEAN στην Καμπότζη.
Αντ’ αυτού θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα δώσει το παρών στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ. Σε δηλώσεις της από τη Μαλαισία η Λαγκάρντ επέμεινε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της για να αποφύγει μια παρατεταμένη κρίση και ενδεχομένως και άλλες διασώσεις.
Το ΔΝΤ επιθυμεί να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με την πρόταση αυτή όμως διαφωνεί η Ε.Ε. που αντιπροτείνει να μετατεθεί για το 2022 ο στόχος μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ.
Στο τραπέζι έχουν πέσει επίσης προτάσεις για μείωση των επιτοκίων και παράταση της αποπληρωμής των δανείων.
Πηγή: ΑΜΠΕ