Κάτω από τις 700.000 θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από το 1999, διαμορφώθηκε η απασχόληση στο εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου 2012. Αμβλυνση της έντασης του φαινομένου των «λουκέτων» στα επίπεδα του 2011.
Κάτω από τις 700.000 θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από το 1999, διαμορφώθηκε η απασχόληση στο εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου 2012, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη.
Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο, το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, το 2013 αναμένεται άμβλυνση της έντασης του φαινομένου των «λουκέτων», στα επίπεδα του 2011.
Βασικές διαπιστώσεις για το 2011
Οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σημείωσαν για τρίτο συνεχές έτος πτώση, κατά 7,3% και 12,2% αντίστοιχα. Το ποσοστό μεικτού κέρδους περιορίστηκε σε 19,1%.
Πτώση πωλήσεων και μεικτών κερδών καταγράφηκε και στους τρεις τομείς του εμπορίου.
Οι ζημίες των εμπορικών εταιρειών ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και ήταν σχεδόν πενταπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος (σχεδόν οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δηλωσαν σημαντική μείωση πωλήσεων - κερδών).
Κανένας τομέας του εμπορίου δεν ήταν κερδοφόρος, ενώ το βαρύτερο πλήγμα δέχθηκε το χονδρικό εμπόριο.
Το ποσοστό καθαρού κέρδους και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν και πάλι σε αρνητικά επίπεδα. Το συνολικό ενεργητικό μειώθηκε κατά 15,7%, η δε συρρίκνωση αφορά όλα τα συστατικά του στοιχεία. Εντονότερη ήταν η μείωση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων.
Το 2011 εντοπίζεται για πρώτη φορά πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στο ελληνικό εμπόριο συνολικά. Η αποεπένδυση αφορά και τους τρεις τομείς, ενώ ήταν ιδιαίτερα έντονη στο χονδρικό εμπόριο.
Τα ίδια κεφάλαια των εμπορικών εταιρειών συρρικνώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Το συνολικό χρέος κατέγραψε πτώση 16,3%. Υψηλότερος ήταν ο ρυθμός μείωσης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η γενική ρευστότητα επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2011.
Τέλος, πέντε στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ δήλωσαν μείωση της απασχόλησης ενώ οκτώ στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν στασιμότητα.
Οι εκτιμήσεις για το 2012
Περισσότερες από 8 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ και 6 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους το 2012 είναι μειωμένα.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η επενδυτική άπνοια, καθώς 6 στις 10 επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από νομική μορφή, δήλωσαν στασιμότητα στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
Η απόλυτη πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από νομική μορφή, δήλωσε στασιμότητα απασχόλησης, με τις ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ να επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ, σε θέματα μείωσης προσωπικού.
Σχεδόν οι 9 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ και 6 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι επιδεινώθηκε η ρευστότητά τους το 2012.
Οι προβλέψεις για το 2013
Επτά στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ και τέσσερις στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους θα είναι μειωμένα και το επόμενο έτος.
Παράλληλα προβλέπεται νέα εξασθένηση της επενδυτικής ροπής, ιδιαίτερα από τις ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ, καθώς περισσότερες από τέσσερις στις δέκα δήλωσαν πρόθεση μείωσης των επενδύσεών τους.
Το 60% των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπει στασιμότητα της απασχόλησης, ταυτόχρονα όμως, διευρύνθηκε δραστικά το μερίδιο όσων προβλέπουν μείωση της απασχόλησης. Πέντε στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ θεωρούν ότι η απασχόληση θα παραμείνει περίπου στάσιμη το 2013, ενώ περίπου μία στις τρεις προβλέπει μείωση.
Εντονη είναι η απαισιοδοξία για τη ρευστότητα, με επτά στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ και τέσσερις στις δέκαε ΑΕ και ΕΠΕ να προβλέπουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2013.
Συνημμένα αποσπάσματα της Εκθεσης. Ολόκληρη η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2012 στο www.esee.gr