Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2002 19:05

Μαζικές ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προέβησαν κατά τις απογευματινές συναλλαγές οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αποτέλεσμα οι κυριότεροι δείκτες να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.998,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1996, μειωμένος κατά 5,33%. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στο βρετανικό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι από τις 100 μετοχές που συγκροτούν τον εν λόγω δείκτη μόνο η μετοχή του BskyB έκλεισε με άνοδο (0,73%).

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 5,40%, στις 3.323,74 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει πτώση κατά 4,48% και βρίσκεται στις 3.945 μονάδες, στο κατώτερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1997. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 έκλεισε στις 2.649,55 μονάδες μειωμένος κατά 6,14%.

Η περαιτέρω επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στη νέα σημαντική υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης (αυτή την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν πτώση κατά 3,09% και 2,75% αντιστοίχως), καθώς και στην απότομη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα στην αμερικανική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έχασαν πάνω από 8% ο καθένας μετά τις αποκαλύψεις νέων επιχειρηματικών σκανδάλων και εν μέσω έντονων ανησυχιών για τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Έντονες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Deutsche Telekom λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις επιχειρούμενες διοικητικές ανακατατάξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η γερμανική κυβέρνηση, που μετέχει με ποσοστό 43% στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, επιθυμεί την τοποθέτηση του διευθυντή της Deutsche Telekom, Γκερτ Τέντσερ, στο τιμόνι της εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/15/231285.htm .

Ωστόσο, στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι ο Ρον Ζόμερ δεν πρόκειται να αποχωρήσει εθελουσίως, υπαινισσόμενος έτσι το ενδεχόμενο να υπάρξει «κόντρα» σε επίπεδο εποπτικού συμβουλίου ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο ανδρών. Η μετοχική τιμή της Deutsche Telekom υποχώρησε κατά 12,77%.

Σημαντικές απώλειες (7,93%) κατέγραψε και η μετοχή της Royal Dutch. Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", ο ολλανδο-βρετανικός όμιλος Royal Dutch/Shell Group ενδέχεται να σημειώσει στην επόμενη εικοσαετία ζημίες ύψους 7,4 δισ. δολαρίων από συμφωνίες εμπορίας ενέργειας στις οποίες έχει προβεί.