Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 15:25

Ισπανία: Δυσοίωνες προβλέψεις από τον κεντρικό τραπεζίτη

Η Ισπανία ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Λουίς Μαρία Λίντε ο οποίος εκτιμά πως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδώσει καρπούς η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η Ισπανία ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Λουίς Μαρία Λίντε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί από τη χώρα να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 στο 6,3% φέτος.

Ωστόσο, ο Λίντε δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει παρέκκλιση από τον στόχο που έχει θέσει η Μαδρίτη. Δεν είναι σαφές αν τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος θα αντισταθμίσουν την πληρωμή των τόκων του χρέους, λέει, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδώσει καρπούς η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Επίσης, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγικότητα βελτιώνεται ή ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι η ισπανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 25%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο