Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2002 00:01

Στα χαμηλότερα πενταετίας

Η WALL STREET παρέσυρε τα διεθνή χρηματιστήρια στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας χθες, την ώρα που τα ομόλογα ενισχύονταν και το δολάριο υποχωρούσε κάτω από την απόλυτη ισοτιμία έναντι του ευρώ για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών εν μέσω έντονης αμφισβήτησης για τις προοπτικές των αμερικανικών αγορών.

Τα πολύτιμα μέταλλα, γνωστά για την αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρουν σε περιόδους διεθνών κρίσεων, ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ οι τιμές των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων αυξήθηκαν για πέμπτη φορά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις καθώς η πορεία «ελεύθερης πτώσης» που ακολουθούν οι μετοχικές τιμές οδηγούν τους επενδυτές στην ασφάλεια των σταθερών αποδόσεων.

«Χωρίς αμφιβολία, το γεγονός της ημέρας είναι το δολάριο. Είναι ο καταλύτης για τις πωλήσεις», δήλωσε ο Μπράιαν Πίαρς της Victory Capital Management. «Οι μετοχικές τιμές είναι ασθενείς, επηρεάζοντας το δολάριο και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Εχουμε έναν φαύλο κύκλο μπροστά μας».

Εκτός του δολαρίου, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει να αντιμετωπίσει το κύμα των λογιστικών σκανδάλων στις ΗΠΑ, τις ανησυχίες για τα φτωχά αποτελέσματα κερδών, φόβους για την οικονομική ανάπτυξη και για νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Η είδηση για το σχέδιο εξαγοράς της Pharmacia από την Pfizer δεν είχε απολύτως κανέναν θετικό αντίκτυπο στην αγορά, η οποία υπό τις συνθήκες που επικρατούν αδυνατεί να αντιδράσει σε οποιαδήποτε θετική είδηση.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε μέχρι και 3,79% ενδοσυνεδριακά, παραμένοντας σε πτωτική τροχιά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση - κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Τελικά, οι απώλειές του περιορίστηκαν στο 0,52% και έκλεισε στις 8.639,19 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης Nasdaq έχανε το 1,9% της αξίας του και ο δείκτης της ευρύτερης αγοράς S&P 500 υποχωρούσε κατά 3,33%, και οι δύο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997. Προς το τέλος της συνεδρίασης, ωστόσο, ο Nasdaq κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος και τελικά διαμορφώθηκε στις 1.382,62 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,66%.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα ήταν χειρότερα, αφού ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο έχασε το 4,8% της αξίας του υποχωρώντας στα χαμηλότερα των τελευταίων πεντέμισι ετών, ενώ νωρίτερα στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 είχε καταγράψει απώλειες άνω του 2%.

Οι επενδυτές δείχνουν σαστισμένοι και ενώ δεν έχει αρχίσει ακόμη η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών του δεύτερου τρίμηνου, που προβλέπεται αρνητική.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ