Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2002 10:38

Τάσεις ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

AΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη καταγράφουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι από τους οποίους υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/15/231487.htm .

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται κυρίως στη σημαντική ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηρίων προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Παράλληλα, πολλοί επενδυτές σπεύδουν να προβούν σε αγορές εκμεταλλευόμενοι τα ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι τίτλοι κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών.

Αναλυτικότερα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 4.065,4 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,77%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.389,42 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,98% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.034,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 3,11%.

Ο δείκτης DJ Stoxx των 50 ευρωπαϊκών blue chips ενισχύεται κατά 2,50% και έχει φθάσει τις 2.716,24 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις.

Η μετοχή της Deutsche Telekom ενισχύεται κατά 5,05%. Σήμερα θα συνεδριάσει το εποπτικό συμβούλιο του γερμανικού ομίλου, όπου και θα αποφασιστεί το μέλλον του διευθύνοντος συμβούλου, Ρον Ζόμερ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/15/231285.htm .

Σημαντική άνοδο (4,04%) σημειώνει και η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας Philips, η διοίκηση της οποίας παράλληλα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου προέβη στην εκτίμηση ότι αναμένει βελτίωση των συνθηκών σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένοται τέλος, τα όσα θα πει σήμερα ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, στην κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.