Την ανάγκη υιοθέτησης ενός φορολογικού καθεστώτος που θα μπορούσε «αντί να εξοντώσει, να βοηθήσει τους μικρομεσαίους και να οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στην ανάπτυξη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Την ανάγκη υιοθέτησης ενός φορολογικού καθεστώτος που θα μπορούσε «αντί να εξοντώσει, να βοηθήσει τους μικρομεσαίους και να οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στην ανάπτυξη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, το φορολογικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν προέκυψε ξαφνικά από την κρίση, αλλά είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, που οφείλεται στην προβληματική δομή των φορολογικών και εισπρακτικών μηχανισμών. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με την Συνομοσπονδία ότι παρά τις όποιες «αποσπασματικές προσπάθειες» έγιναν για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, το 2011 τα συνολικά έσοδα από φόρους δεν ξεπέρασαν το 31% του συνεχώς μειούμενου Ελληνικού ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ε.Ε. ξεπερνά το 39% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, τα φορολογικά έσοδα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, όταν η φορολογία στην Ελλάδα είναι υψηλή. Με βάση στοιχεία που επικαλείται η Συνομοσπονδία, η φορολογία για φυσικά πρόσωπα φθάνει το 49%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 38% και αντίστοιχα στις επιχειρήσεις είναι 30% όταν στην Ε.Ε. είναι 26%.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η απάντηση στο γιατί εμφανίζεται αυτή η αντίφαση εντοπίζεται κυρίως σε τρία προβλήματα: στη στρέβλωση φορολόγησης πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος, στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και στην εισπρακτική αδυναμία. Οφείλεται επίσης στην εντός κρίσης φοροδοτική αδυναμία που εκτίναξε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων του 2012 από τα 3,9 δισ. τον Ιούλιο, στα 10,2 δισ. τον Οκτώβριο.
«Έτσι, μέσα στο 2012, και υπό την πίεση της τρόικας, μέσα σε ένα περιβάλλον ύφεσης, φθάσαμε στο αντίθετο άκρο όπου ο Έλληνας είναι πλέον από τους βαρύτερα φορολογούμενους στην Ευρώπη με βάση τους άμεσους, αλλά και τους έμμεσους φόρους», υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.
Τονίζει επίσης ότι για να επανέλθει η Ελλάδα σε μία τροχιά ανάπτυξης, δεν αρκεί άλλη μία φορολογική μεταρρύθμιση και μάλιστα με γρίφους αυτοτελούς φορολόγησης από 26% έως 33%, αλλά μία φορολογική φόρμουλα που θα μπορεί να ευδοκιμήσει και να επαναφέρει ταυτόχρονα ανάπτυξη.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, τα κύρια ζητούμενα της αναγκαίας φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η απλοποίηση και η σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με αντίστοιχη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι φορολογικές επιβαρύνσεις πρέπει να γίνουν πιο δίκαιες, ενώ οι αποδείξεις αγορών και εξόδων πρέπει να γίνουν οι κύριες φοροαπαλλαγές. Επιβάλλεται ακόμη να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, αλλά και να μειωθεί η φορολογίας των επιχειρήσεων από τα σημερινά επίπεδα του 20% σταδιακά στον τελικό στόχο του flat tax 15%.