Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 18:37

Αισιόδοξη για τη Δευτέρα η Μέρκελ

Την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί». Γ. Στουρνάρας: Απέχουμε 10 δισ. ευρώ από την επίτευξη συμφωνίας. Την ανάγκη να υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ειδικότερα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί. Υποστήριξε ακόμη ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί».

Η γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να συμβεί αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί μια λύση ώστε να «γεφυρωθεί» το χρηματοδοτικό κενό όσον αφορά στην Ελλάδα.

«Δεν είναι εύκολο να καλύψουμε αυτό το κενό», είπε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία στο στη Φραγκφούρτη, προσθέτοντας πάντως ότι αισιοδοξεί πως θα βρεθεί λύση.

Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες, o πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, και έκανε λόγο για «πραγματική πρόοδο».

Όπως ανέφερε, στο περιθώριο της Συνόδου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είχε συνεχείς επαφές με τους περισσότερους ομολόγους του και με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρώπης. «Εχει σταματήσει πια να ακούγεται ότι "για όλα φταίει η Ελλάδα" και πλέον μπορούμε και προωθούμε λύσεις συμφέρουσες, οι περισσότεροι ομόλογοί μας πλέον είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται να χαλαρώσει τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους υποδηλώνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, το ΔΝΤ δέχθηκε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας εάν μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020 και απομένει πλέον να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

'Αλλες πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες αναφέρουν ωστόσο ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπαινίσσεται η Αθήνα και εκτιμούν πως οι δυο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο για την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2255436 .

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ