Χρήσιμη χαρακτήρισε την Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας πως ήταν ένα επιθυμητό βήμα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.
Χρήσιμη χαρακτήρισε την Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας πως ήταν ένα επιθυμητό βήμα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.
«Εάν το Συμβούλιο μπορεί, στις αρχές του 2013, να συγκληθεί για να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αυτό θα είναι μια καλή προοπτική», σημείωσε.
Υποβαθμίζοντας το εύρος της αποτυχίας για συμφωνία, ο γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ότι στο παρελθόν, υπήρχαν πάντα δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια, ένα πρώτο διερευνητικό για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των μεγάλων χωρών και να εξεταστεί τι μπορεί ενδεχομένως να τις προσεγγίσει, και ένα Συμβούλιο που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Ο κ. Ολάντ αμφισβήτησε ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν αποτυχία, αρνούμενος ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη λέξη. «Δεν υπήρξαν, όπως αναφέρθηκε κάποια στιγμή, απειλές, τελεσίγραφα και ο καθένας εξέφρασε σοβαρά τη θέση του χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζει τίποτα», διαβεβαίωσε.
Τάχθηκε και πάλι υπέρ της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), από την οποία η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που επωφελείται. «Η ΚΓΠ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταβλητή προσαρμογής», τόνισε.
Για το Ταμείο Συνοχής, που διασφαλίζει την αλληλεγγύη υπέρ των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης, εκτίμησε ότι έχουν γίνει προσπάθειες αλλά θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις για αυτές.
Πάντως εκτίμησε ότι η αύξηση του κονδυλίου για την πολιτική υπέρ των νέων υποδομών, της έρευνας και της καινοτομίας είναι πιθανώς πάρα πολύ υψηλή.
Τέλος είπε πως η Γερμανία δεν ήθελε την απομόνωση της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Όπως δήλωσε, η Γαλλία ήθελε οι χώρες της συνοχής, που είναι προσηλωμένες στις πολιτικές της ανάπτυξης και στην κοινή αγροτική πολιτική, να ακουστούν.
«Ως εκ τούτου η Γαλλία και η Γερμανία έπαιξαν τέλεια τον ρόλο τους για να προχωρήσει η Ευρώπη», υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο