Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2002 18:53

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με πρωταγωνιστές τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν μετά το εντυπωσιακό άνοιγμα της Wall Street. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται σε ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος -κυρίως για μετοχές από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών- οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα κορυφαίες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν σήμερα και αύριο οι εταιρείες IBM, Microsoft, Nokia και Ericsson.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.177,5 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,87%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.440,8 μονάδες με κέρδη 3,71% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.750,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 3,46%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,74% και έχει φθάσει τις 4.047,03 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη (άνω του 6%) κατέγραψε η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει αύξηση των παραγγελιών στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η μετοχική τιμή της γαλλο-ιταλικής ομοειδούς εταιρείας STMicroelectronics σημείωσε άνοδο κατά 7,48%, ενώ η μετοχή της γερμανικής Infineon Technologies κερδίζει 5,06%.

Aπό τον κλάδο των εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ξεχώρισε η μετοχή της γαλλικής Alcatel, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 11,13%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει και η μετοχή της Deutsche Telekom. Η γερμανική εταιρεία διόρισε χθες τον πρώην επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου Χέλμουτ Σίλερ προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ρον Σόμερ, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου για τη μείωση του κόστους. Αυτή την ώρα, η μετοχική της τιμή σημειώνει άνοδο κατά 8,7%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών του αργού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Η άνοδος αυτή οφείλεται στη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα. Η μετοχή της Shell έκλεισε με κέρδη 4,98%.