Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 18:56

ΔΝΤ: Στάση αναμονής εν όψει της επαναγοράς ομολόγων

Την υλοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτού προχωρήσει τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Την υλοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτού προχωρήσει τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ελληνικών για την έναρξη της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν το Ταμείο εξετάζει ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα.

Επανέλαβε ακόμη ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι «σημαντική και συγκεκριμένη» και ότι στο σύνολό τους τα μέτρα που αποφασίστηκαν μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Σημείωσε παράλληλα ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που όπως είπε, εξαρτάται από την «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε ακόμη στις «σημαντικές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ράις δεν προσδιόρισε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα συνέλθει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία (επαναγοράς ομολόγων) και μετά να εξετάσουμε το ζήτημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι σε θέση να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.

Γνωστοποίησε τέλος ότι κ. Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πιθανόν σε διαφορετικές τιμές η επαναγορά

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα την τιμή που θα προσφέρει στους κατόχους ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς, αλλά όπως υποστήριξε, είναι πιθανό είναι διαφορετική για κάθε ομόλογο.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στους όρους της επαναγοράς που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι τιμές των ομολόγων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην επαναγορά κυμαίνονταν στις 23 Νοεμβρίου μεταξύ 25,15 σέντς στο ευρώ και 34,41 σεντς.

Τις προηγούμενες ημέρες οι δανειστές της χώρας συμφώνησαν ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου. Η συνολική αξία των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών ανέρχεται στα 63 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει περίπου 10 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο διάσωσης για αγορά χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, μειώνοντας το χρέος της κατά περίπου 20 δισ..

Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με το προεδρείο της ΕΕΤ

Στο μεταξύ, χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο τη συμμετοχή ή μη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, οι τραπεζίτες περιμένουν να δημοσιοποιηθεί πρώτα η πρόταση και αφού γίνουν οι προσφορές και δουν το εύρος των τιμών, τότε θα σταθμίσουν τα δεδομένα και αναλόγως θα πράξουν.

Ο κ. Στουρνάρας έχει χαρακτηρίσει «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα , προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχει και «σχέδιο B» για την απομείωση του χρέους σε περίπτωση που δεν πετύχει η επαναγορά.

Βάιντμαν: Απαραίτητη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν δήλωσε πως η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης. Επισήμανε πως σε διαφορετική περίπτωση τα οφέλη από τη βοήθεια που της προσέφεραν οι διεθνείς πιστωτές της θα εξανεμιστούν.

Ο Βάιντμαν, που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο χαράσσει την πολιτική της, πρόσθεσε πως η βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ελλάδα δεν απέβλεπε να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο κι εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα άλλες χώρες να χαλαρώσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων έπειτα από τη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters