Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2002 10:39

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas και της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών AMD μετρίασαν τον ενθουσιασμό από τη χθεσινή άνοδο της Wall Street. Στο Λονδίνο και στο Παρίσι οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά, ενώ στη Φρανκφούρτη επικρατούν πτωτικές τάσεις. Το κλίμα παραμένει ρευστό και αναμένεται να επηρεαστεί από τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

ΜΙΚΤΕΣ τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Πιέσεις δέχονται οι κλάδοι των τραπεζών και της υψηλής τεχνολογίας μετά τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της γαλλικής BNP Paribas και της αμερικανικής Advanced Micro Devices αντιστοίχως, ενώ κέρδη καταγράφουν και σήμερα οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης.

Αναλυτικότερα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,21%, στις 4.181,7 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,57% και έχει φθάσει τις 3.460 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει πτώση κατά 0,47% και βρίσκεται στις 4.073 μονάδες. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 καταγράφει οριακές απώλειες της τάξεως του 0,15% και έχει διαμορφωθεί στις 2.756 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (3,37%) καταγράφει η μετοχή της BNP Paribas. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και διαμορφώθηκαν σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά την είδηση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Advanced Micro Devices στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 ήταν κατώτερα των προβλέψεων αναλυτών.

Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics, εκ των πρωταγωνιστριών της χθεσινής συνεδρίασης, υποχωρεί τώρα κατά 0,84%.