Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2002 16:48

Φοροελαφρύνσεις για κληρονομιές, παροχές και δωρεές (2)

Την εξίσωση του ποσού απαλλαγής από το φόρο για γονικές παροχές ή κληρονομιές ακινήτων που περιέρχονται σε συζύγους ή τέκνα, με το φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά, αποφάσισε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή μετά απο εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη.

Η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα οδηγήσει σε αύξηση του αφορολόγητου, για πρώτη κατοικία.

Η απαλλαγή φθάνει μέχρι τα 65.000 ευρώ και επομένως δεν καλύπτει, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τις μεταβιβάσεις μεγάλων και πολυτελών κατοικιών.

Ταυτόχρονα, χορηγείται πρόσθετο αφορολόγητο ποσό 300.000 ευρώ στην περίπτωση κληρονομιών από σύζυγο ή ανήλικα παιδιά, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνσή τους από το φόρο αυτό. Η χορήγηση του πρόσθετου αυτού αφορολογητου ποσού οδηγεί ουσιαστικά σε πλήρη απαλλαγή όλων των συζύγων και των ανήλικων παιδιών, με εξαίρεση τις μεγάλες περιουσίες.

Η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι η μείωση της επιβάρυνσης των συζύγων κρίνεται επιβεβλημένη, αφού στη δημιουργία της περιουσίας (που κληρονομεί η σύζυγος από το σύζυγο και αντιθέτως) έχουν συμβάλει και οι δύο.

Με παρόμοιο σκεπτικό επέρχεται και η ελάφρυνση της φορολογίας των ανηλίκων παιδιών που κληρονομούν απο τους γονείς τους, ενώ διπλασιάζεται ο αριθμός δόσεων καταβολής του φόρου κληρονομιών από ανήλικους.

Αγαμο τέκνο που κληρονομεί, για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. ενώ έως τώρα κατέβαλε φόρο 3.270 ευρώ, τώρα θα καταβάλει 223 ευρώ. Ο ανωτέρω υπολογισμός γίνεται με βάση μια υποτιθέμενη αξία διαμερίσματος ύψους 90.000 ευρώ (περίπου 32 εκ. δρχ.) .

Σε άγαμο τέκνο που κληρονομεί ακίνητο σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές (πχ. Νίκαια ή Μοσχάτο) η φορολογία επι της κληρονομιάς ή της δωρεάς ή της γονικής παροχής μειώνεται κατά 70%. Ενώ σε άλλη περίπτωση, π.χ. στα βόρεια προάστια, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται από 16 έως 30%.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση μετοχών:

- Καθορίζεται ενιαία αυτοτελής φορολόγηση της μεταβίβασης εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών ανεξάρτητα από την αιτία της μεταβίβασης. Ο συντελεστής αυτός θα ανέρχεται σε 0,6% όταν η μεταβίβαση γίνεται σε συγγενείς πρώτου βαθμού(σύζυγος, τέκνα) και σε 2% όταν η μεταβίβαση γίνεται σε συγγενείς δεύτερου βαθμού.

- Καθορίζεται ενιαία αυτοτελής φορολόγηση της μεταβίβασης μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο, μετοχών. Ο συντελεστής αυτός θα ανέρχεται σε 1,2% για μεταβιβάσεις σε συγγενείς πρώτου βαθμού και σε 2,4% για συγγενείς δευτέρου βαθμού.