Δεν αποκλείει η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο μελλοντικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild της Κυριακής.
Δεν αποκλείει η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο μελλοντικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild της Κυριακής.
Σε ερώτηση εάν στο ζήτημα του «κουρέματος» περιμένει να περάσουν πρώτα οι γερμανικές εκλογές, η κ. Μέρκελ απαντά: «Το σημερινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα τρέχει μέχρι το 2014, για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων δώσαμε στους Έλληνες δυο επιπλέον χρόνια, μέχρι το 2016. Εάν κάποια μέρα η Ελλάδα τα βγάζει πάλι πέρα με τα δικά της έσοδα, χωρίς την ανάληψη νέων χρεών, τότε θα πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Αυτό δεν αναμένεται πριν το 2014/2015, εάν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδίου».
Παράλληλα, διαπιστώνει πως υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει τη χώρα και να δημιουργήσει νέες δομές. Η κ. Μέρκελ τονίζει ότι «υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά πράγματι πολλά πράγματα μπαίνουν μπροστά» και εξηγεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρά τη θέλησή της, θα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα. Μάλιστα αναφέρει ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει μετά το 2014-15.
«Φυσικά νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει και επειδή η Ελλάδα κατά τα περασμένα χρόνια συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της», δηλώνει η καγκελάριος και προσθέτει ότι «πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία, δεν τα τήρησε». Ωστόσο παρατηρεί πως με τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται όπως και το μισθολογικό κόστος. Σύμφωνα με την Μέρκελ, ανοίγεται, έτσι, η ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί σιγά σιγά ανταγωνιστικότητα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη. «Αισθάνομαι στην ελληνική κυβέρνηση επιτέλους μια αποφασιστικότητα να αλλάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονες δομές - η Γερμανία θα συμμετάσχει σε αυτό, με λόγια και με έργα», προσθέτει.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για τον ελληνικό λαό, η καγκελάριος κάνει λογο για «μεγάλες θυσίες» με τις οποίες είναι συνδεδεμένη αυτή η μεγάλη αλλαγή για τους περισσότερους Έλληνες. Ειδικά οι φτωχότεροι ζουν πολύ δύσκολους καιρούς, επισημαίνει αλλά απευθύνει έκκληση «να μη σκεφτόμαστε συνεχώς την αποτυχία και τα σενάρια τρόμου, καθώς η οικονομία, όπως ξέρουμε από τον Λούντβιχ Έρχαρτ, αφορά κατά 50% ψυχολογία, αλλά να συνοδεύσουμε θετικά την επίπονη αλλαγή στην Ελλάδα, ώστε στο τέλος να γίνουν πραγματικότητα πιο θετικά σενάρια».
Η κ. Μέρκελ εξηγεί ακόμη ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας καθώς όλα τα μέτρα λαμβάνονται με το βλέμμα στο σύνολο της Ευρωζώνης και υπηρετούν έτσι κάθε κράτος - μέλος. και τη Γερμανία.
Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν λέει στους πολίτες όλη την αλήθεια για το ελληνικό πρόγραμμα, η καγκελάριος χαρακτηρίζει την κριτική «αντιπολιτευτική γλώσσα» και τονίζει: «Γνωρίζω το καθήκον μου και για αυτό λέω στους πολίτες πάντα πώς είναι η κατάσταση. Και θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και για την Ευρώπη και ό,τι έχει τις μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις και δε μας εκθέτει σε υπερβολικούς κινδύνους».
Ανάλογη είναι η απάντησή της, όταν καλείται να σχολιάσει και την άποψη του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματός της περί «αναβολής χρεοκοπίας» της Ελλάδας, ενώ τάσσεται υπέρ μιας νομικής διαδικασίας για τα κράτη που δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. «Μακροπρόθεσμα, είμαι της άποψης να σκεφτούμε πώς θα αναπτύξουμε στο νομικό μας σύστημα διαδικασίες για κράτη, τα οποία δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους» αναφέρει, αλλά επαναλαμβάνει πως η ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει ενάντια στη βούλησή της να φύγει από το ευρώ, θα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι ο δρόμος «που χαράξαμε και θα ζημίωνε βαριά την οικονομία μας και πρέπει να αποφύγουμε τις ανασφάλειες».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση, εάν η ίδια συνδέει το πολιτικό της μέλλον με την έκβαση της ευρω-κρίσης, δηλώνει ότι δεν σκέφτεται καθόλου έτσι, καθώς, όπως λέει, εργάζεται με όλη της τη δύναμη για να κρατήσει το ευρώ σταθερό κα να το ενισχύσει. «Διακυβεύονται τόσο πολλά περισσότερα από μόνο το νόμισμά μας. Πρόκειται για το ιστορικό ευτύχημα της ευρωπαϊκής ενότητας των τελευταίων δεκαετιών. Επιθυμώ η Ευρώπη, ως η ήπειρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να έχει ένα καλό μέλλον και να παραμείνει ελκυστική για όλους στον κόσμο», καταλήγει.
Ρεν: Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη
Την ίδια ώρα πεπεισμένος για την χορήγηση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει τα αποτελέσματα της εξαγοράς του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θέλει να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας εξαγοράς προτού να υποβάλει την συμφωνία προς έγκριση στο διοικητικό του συμβούλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της νέας δόσης προς την Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε πως το ΔΝΤ ενεργεί πάντα με αυτόν τον τρόπο και σεβόμαστε αυτή την διαδικασία«, τόνισε Ρεν μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η εξαγορά του ελληνικού χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στο γενικό σχέδιο χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο Ολι Ρεν ανέφερε πως θα υπάρξει άλλη μία συνάντηση του Eurogroup για τη λήψη της επίσημης απόφασης και απέρριψε την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
«Υπάρχει μια ισχυρή δέσμευση να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη», σημείωσε.
Ο ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας για την χορήγηση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα επικυρώθηκαν «με σαφήνεια» από τους γερμανούς βουλευτές και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι πως θα προχωρήσουμε με το πακέτο στήριξης.
ΝΥΤ: Περισσότερο αποτελεσματικό πραγματικό κούρεμα του χρέους
Χθες, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» στο κύριο άρθρο της σημείωνε πως το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας. Αναγνωρίζει πάντως ότι αυτό που συμφωνήθηκε αποτελεί «σαφή βελτίωση», σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες.
Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι μέτρα όπως το πραγματικό «κούρεμα» του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό και αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αλλά το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να το αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για «εύθραυστο χαρακτήρα» της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας και διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Deutsche Welle