Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2002 00:01

Απογοήτευσε η υψηλή τεχνολογία

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ προβλέψεις για την πορεία των εταιρικών κερδών και ορισμένες αποθαρρυντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων άσκησαν ξανά έντονες πιέσεις στη Wall Street και ειδικά στις μετοχές από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Η Siebel Systems ήταν μία από τις εταιρείες που «βάρυναν» τον τεχνολογικό τομέα, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις της Wall Street.

Τα αποτελέσματα της ΙΒΜ, που αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές παρουσίασαν μεν μεγάλη πτώση των κερδών στο δεύτερο τρίμηνο, ήταν όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Tην ίδια στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ανησυχίες για λογιστικές παρατυπίες. Αφορμή έδωσε νέο δημοσίευμα Τύπου που κατηγορούσε την AOL Time Warner για τεχνητή διόγκωση των κερδών της μέσω παράτυπων συμφωνιών.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,56% και διαμορφώθηκε στις 8.409,49 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 1.356,95 μονάδες μειωμένος κατά 2,88%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αν και υποχώρησαν από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας μετά την ανακοίνωση των «φτωχών» προβλέψεων που έκανε η φινλανδική εταιρεία Nokia για τα κέρδη του 2002, είδηση που πίεσε τις μετοχές της εταιρείας και του τομέα τεχνολογίας γενικότερα.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, παρέμεινε θετικό κυρίως λόγω της αλλαγής ηγεσίας σε δύο μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους (Vivendi Universal, Deutsche Telekom), εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία για ανάκαμψη των εταιρειών και μείωση των τεράστιων χρεών τους.

«Το καλό νέο με τις αγορές είναι ότι εστιάζουν ξανά στα ουσιώδη και αφήνουν κατά μέρος τις ανησυχίες για τα λογιστικά σκάνδαλα, όμως το πρόβλημα με τα ουσιώδη είναι πως παραμένουν αβέβαια, κάτι που αποδεικνύεται από την πορεία των εταιρικών κερδών», εξήγησε ο Ντέιβιντ Θουέιτς, της BNP Paribas.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,5% και 1,1%, αντίστοιχα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν μάχη για να απομακρυνθούν από τα χαμηλά επίπεδα της τετραετίας στα οποία υποχώρησαν τη Δευτέρα εν μέσω φόβων για την εταιρική αξιοπιστία και τα απογοητευτικά κέρδη.

Ο δείκτης των 300 μετοχών, ωστόσο, παραμένει περισσότερο από 22% κάτω από την αρχή του έτους και οριακά πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ