Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 19:48

Τζόλι Ντίξον: Αλλαγή ταχύτητας στη συνεργασία κυβέρνησης - Task Force

Στη βελτίωση και επιτάχυνση της συνεργασίας της κυβέρνησης με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος Τζόλι Ντίξον κατά την παρουσίαση του έργου της Ομάδας στη χώρα μας στο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στη βελτίωση της συνεργασίας της κυβέρνησης με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος Τζόλι Ντίξον κατά την παρουσίαση του έργου της Ομάδας στη χώρα μας στο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Ντίξον μίλησε για αλλαγή ταχύτητας από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά και χαρακτήρισε εξαιρετικά καλή της σχέση συνεργασίας της Ομάδας Δράσης με την κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δέσμευση όλο και περισσότερων κρατών - μελών στο έργο της Ομάδας στην Ελλάδα.

Οπως έκανε γνωστό, σήμερα στην Ελλάδα εργάζονται έμπειρογνώμονες από 18 κράτη - μέλη, με τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Εσθονία να είναι μεταξύ των χωρών με την ενεργότερη συμμετοχή. Την ίδια ώρα αναμένεται σταδιακά η πιο ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Απαριθμώντας τους τομείς όπου παρέχει την τεχνική της βοήθεια η Task Force, o κ. Ντίξον ξεχώρισε ιδιαίτερα τη δημόσια διοίκηση.

Όπως είπε, μία πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων. Από Μάρτιο έχει συγκροτηθεί μία ομάδα εργασίας, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση της Γαλλίας. Αντικείμενό της είναι ο βέλτιστος συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, με τη θεσμοθέτηση ενός υψηλού επιπέδου συντονιστή με πενταετή θητεία.

Στο πλαίσιο του έργου της Ομάδας, αξιολογούνται όλα τα υπουργεία από Ελληνες αξιωματούχους, οι οποίοι ωστόσο αναφέρουν σε «μέντορες» - καθοδηγητές από τα κράτη - μέλη.

Στη συνέχεια ακολουθεί η αξιολόγηση του προσωπικού προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί (να ταιριάξει) στις νέες δομές που θα διαμορφωθούν.

Ενας ακόμη σημαντικός τομέας είναι η φορολογική διοίκηση, όπου στο έργο της Task FOrce ηγετικό ρόλο έχει το ΔΝΤ, με μόνιμα εγκατεστημένα στην Ελλάδα στελέχη.

Μέχρι στιγμής, παραδέχθηκε ο κ. Ντίξον, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, σήμερα όμως, παρατηρείται αλλαγή ταχύτητας.

Στόχος, μία πιο αυτόνομη φορολογική διοίκηση, με τη θεμοσθέτηση ενός ανεξάρτητου επικεφαλής, με πενταετή θητεία (σ.σ. ο γ.γ. Εσόδων στον οποία αναφέρθηκε στην δική του ομιλία ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης), καθώς επίσης ένα νέο φορολογικό σύστημα (το διάδοχο σύστημα σε αυτό του ΚΒΣ). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται επίσης αυξημένες αρμοδιότητες για το Ελεγκτικό Συνέδριο, με το ολλανδικό και το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο να παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Τρίτος τομέας προτεραιότητας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και τέταρτος το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, ο κ. Ντίξον είπε πως καταγράφεται σχετική επιτυχία καθώς η Ελλάδα ανέβηκε στο σχετικό κατάλογο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Απαιτείται όμως πολλή δουλειά, πχ για την απλούστευση των διατυπώσεων στα τελωνεία ή για τις εξαγωγές, καθώς επίσης απλούστευση - ελάφρυνση των κανονιστιών πλαισίων για τομείς όπως είναι ο τουρισμός το λιανεμπόριο, τα υλικά κατασκευών κ.α..