Στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα, ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα, ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, δεν έδωσε πληροφορίες και αρκέστηκε να πει πως ενημερώθηκε από τον έλληνα υπουργό Γιάννη Στουρνάρα για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος επαναγοράς.
Ειδικότερα, σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα πετύχει και κατά συνέπεια στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να δώσει την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ο Γιούνκερ, απάντησε μονολεκτικά «ναι».
Επιπλέον, χαιρέτισε τα πρώτα βήματα που κάνει η Κύπρος προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα στο προσχέδιο του Μνημονίου Κατανόησης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μάλιστα κάλεσε τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για τους προτεινόμενους όρους του προγράμματος με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός πακέτου προσαρμογής σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας, χαιρέτισε το επίσημο αίτημα για βοήθεια με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ενώ για την Πορτογαλία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος και ανακοίνωσε την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Τέλος ο Γιούνκερ αποκάλυψε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013 και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν για το διάδοχό του.
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν, σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στις συζητήσεις με την Κύπρο ωστόσο κάλεσε τις κυπριακές αρχές και την τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου να συμφωνηθεί το πακέτο βοήθειας. Ούτε ο Όλι Ρεν δέχτηκε να σχολιάσει τη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
Ο υπουργός των Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι δεν τρέφει ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία που θα έχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Σε θετικό κλίμα και οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ η οποία υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, έχουν έως τώρα καλό αποτέλεσμα στις αγορές.
«Η Ελλάδα θα πετύχει, αν συνεχίσει τις προσπάθειες»
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και αν συνεχίσει με συνέπεια τις προσπάθειες, θα πετύχει, σημείωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, κατά την παρέμβασή του, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιερ Μοσκοβισί, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εφικτή, μόνον όταν διασφαλίζεται η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική και δεν χαλαρώνουν οι πιέσεις για επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε. Είπε ακόμη ότι πλέον στην ευρωζώνη όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα της Ελλάδας κάτι που συχνά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα είχαν υποτιμηθεί.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού, και σημείωσε με νόημα: «Αυτό που έχει αποτύχει στην Ελλάδα, είναι η ελίτ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της τρόϊκας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι επιτυχής.
Σημείο καμπής για την Ελλάδα και την ευρωζώνη χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου για την Ελλάδα. Ο Μοσκοβισί είπε ότι η «σταθερή, βιώσιμη και πλήρης» απόφαση αυτή, που ελήφθη με δυσκολία, θα δημιουργήσει «όρους εμπιστοσύνης και ανάπτυξης» για την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, που ανακοίνωσε σήμερα η Αθήνα, εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Με την Ελλάδα θα την καλύψουμε αυτή την πρόκληση, μια διαδικασία για την οποία δεν ανησυχώ ιδιαίτερα» είπε. Ανέφερε μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την τελική έκβαση του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα, τόνισε ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος «θα κερδηθεί χρόνος, ώστε οι Έλληνες φίλοι μας να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις». Πάντως, επέμεινε πάντως στην ανάγκη να υλοποιηθούν τάχιστα οι αποφάσεις, ώστε στις 13 Δεκεμβρίου να δοθεί το πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλτ», όπου αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» για διαγραφή του ελληνικού χρέους στο μέλλον, σημείωσε ότι ο γερμανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είπε, επίσης, ότι ο κ. Σόιμπλε τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση, ούτε νέο στοιχείο στις δηλώσεις της κ. Μέρκελ, σε σχέση με τα όσα αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου.
Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις της Καγκελαρίου για το ελληνικό χρέος. Η Καγκελάριος δεν είπε τίποτε άλλο από ό,τι είπε και το τελευταίο Eurogroup, σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στα περί ενδεχόμενης διαγραφής του χρέους της χώρας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι «σίγουρα θα υπάρξουν άλλα βήματα» στις προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν, αλλά δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος.