Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 11:38

Σύσκεψη για το φορολογικό στο Μαξίμου

Σύσκεψη με αντικείμενο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνουν υπόψη τους τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει ο Πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του.

Σύσκεψη με αντικείμενο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για το σχέδιο υπερφορολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων.

Το οικονομικό επιτελείο υποχρεώνεται σε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά τη φορολόγηση με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. Αυτήν την ώρα στελέχη του ΥΠΟΙΚ λαμβάνουν υπόψη τους τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει ο Πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του.

Η εντολή για την ακύρωση του εν λόγω μέτρου και την επαναφορά της προηγούμενης φορολογικής κλίμακας που είχε προταθεί για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και της ειδικής ρύθμισης για «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ κλιμακωτά πάνω από τις 18.000 ευρώ, δόθηκε αργά χθες το βράδυ, ύστερα από σύσκεψη που είχε ο κ. Αντώνης Σαμαράς με τον αρμόδιο επί των Εσόδων υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Έτσι, στις συζητήσεις επανέρχεται το αρχικό σενάριο που θα τεθεί εκ νέου υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων σε διακομματική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα ή αύριο, μαζί με την πρόταση για κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, η οποία, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομιών, θα αλλάξει μόνο εάν προταθούν ισοδύναμα μέτρα.

Μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανόν να υπάρξει και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ώστε να αναζητηθεί συναίνεση συνολικά για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να λάβει το δρόμο προς τη Βουλή το αργότερο έως και τις 11 Δεκεμβρίου.

«Απλό και δίκαιο» φορολογικό ζητεί ο Φ. Κουβέλης

Την ανάγκη ενός «απλού και δίκαιου» συστήματος φορολόγησης υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης κατά την εισήγησή του στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να υπακούει στην αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα». Θα πρέπει επίσης, όπως είπε, να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύει την καταγραφή και τον έλεγχο του συνόλου των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής, προσθέτοντας πως η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και η αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, αποτελούν σταθερή επιλογή της ΔΗΜΑΡ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μπρος-πίσω η κυβέρνηση για το φορολογικό

«Μπρος - πίσω» κάνει η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για το φορολογικό εν μέσω «κατακραυγής», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης, ο Πρωθυπουργός «προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος, αδειάζει και απαξιώνει τους στενούς συνεργάτες του υποσχόμενος άλλη κατανομή ενός φορολογικού βάρους» το οποίο όπως υποστηρίζει «είναι δυσβάσταχτο και ανίκανο να εισπραχθεί σε μια χώρα που θα ζήσει για έκτο χρόνο στην ύφεση με πολίτες εξαντλημένους φοροδοτικά και εξαθλιωμένους».

«Ο κ. Σαμαράς ας μη λησμονά ότι είναι πάντοτε αυτονόητα υπεύθυνος για την κυβέρνησή του και ότι πίσω από κάθε απόφαση βρίσκεται η δική του εντολή», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Χρυσή Αυγή: Εθνοκτόνο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

«Το νέο φορολογικό είναι κυριολεκτικά εθνοκτόνο, καθώς χτυπά το παιδί και την οικογένεια, δηλαδή το μέλλον της Ελλάδος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Όπως επισημαίνει, πρέπει άμεσα να ελαφρυνθούν από τα οικονομικά βάρη οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και να επιδοτηθεί η μητρότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζει, «σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα είμαστε μειοψηφία στην ίδια μας τη χώρα».