Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2002 14:53

Κατά 20% υποχωρεί η μετοχή της Ericsson

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες της τάξεως του 20% καταγράφει αυτή την ώρα η μετοχή της Ericsson μετά τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω χρονικό διάστημα η Ericsson εμφάνισε καθαρές ζημίες 3,5 δισ. σουηδικές κορόνες υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του "Bloomberg". Στην αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου χρόνου οι ζημίες της Ericsson είχαν διαμορφωθεί σε 5,1 δισ. σουηδικές κορόνες.

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις δραστηριότητές της στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς και για την αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, αναμένει φετινές πωλήσεις περίπου 390 εκατομμυρίων συσκευών παγκοσμίως, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για πωλήσεις 400 με 420 εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας Κουρτ Χέλστρεμ τόνισε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση προγράμματος εξοικονόμησης δαπανών και στο τρίτο τρίμηνο του 2002 αποσκοπώντας σε εξοικονόμηση ποσού 10 δισ. σουηδικών κορωνών.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών σε επίπεδα τιμών του Νοεμβρίου του 1992 - όταν το μέγεθός της ήταν το ένα πέμπτο του σημερινού - με στόχο τη συγκέντρωση ποσού 30 δισ. κορονών με στόχο την αποπληρωμή χρέους της και τη χρηματοδότηση νέων μέτρων εξοικονομήσης δαπανών.

Η χαμηλή τιμή προεγγραφής - στις 3,80 σουηδικές κορόνες ανά μετοχή - εξέπληξε τους αναλυτές δεδομένου ότι η μετοχική τιμή της Ericsson διαμορφώθηκε κατά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στις 14,5 σουηδικές κορόνες σημειώνοντας πτώση 0,5 κορόνες.