Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 17:54

Ανοδος 1,59% στο Χ.Α.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 831,70 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,59%, ενώ αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 100,276 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος αποδίδεται από χρηματιστηριακούς παράγοντες στις πληροφορίες ότι το ποσοστό συμμετοχής των ξένων funds στην επαναγορά ομολόγων είναι υψηλή, το οποίο σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν με σημαντικά μικρότερο ποσοστό.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στην συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και των τραπεζιτών σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών στην επαναγορά ομολόγων.

Ο γ.δ. υποχώρησε από το υψηλό του 2,22% που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά, εξαιτίας της διάψευσης των προσδοκιών που ήθελαν την κεντρική τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο της μετακύλισης (rollover) το ελληνικού χρέους που έχουν κάποιες κεντρικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η υποβάθμιση της Ελλάδος από τον οίκο Standard & Poor΄s σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας δεν φαίνεται να επηρεάζει το Χ.Α, καθώς θεωρείται από τους αναλυτές ως αναμενόμενη κίνηση, καθώς κάθε φορά που μία χώρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία ανταλλαγή ή μια επαναγορά χρέους.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,23%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου (+5,94%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (+4,95%) και των Τραπεζών (+4,39%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,20%), της Υγείας (-0,15%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,07%).

Ανοδικά κινήθηκαν 95 μετοχές, 49 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.