Οι νέες προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μετά και τις ενστάσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αύξηση τέλους επιτηδεύματος, με στόχο την ενίσχυση τριτέκνων - πολυτέκνων. Στο 40% ο ανώτατος συντελεστής για μισθωτούς, για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω.
Οι νέες προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μετά και τις ενστάσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του τέλους επιτηδεύματος κατά 150 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κατά 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν πως τα ποσά αυτά που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από 3 παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους αυξάνεται στις 9.000 από τις 5.000 ευρώ, ενώ ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους διαμορφώνεται σε 40%.
Πιο αναλυτικά:
-Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για μισθωτούς και συνταξιούχους σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή να διαμορφώνεται στο 40% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω. Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 και άνω ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 θα έχουν σημαντικές, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ελαφρύνσεις.
-Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή 10% έως τις 12.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
-Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί. Με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί. Για τα επιδόματα ανώτατο όριο εισοδήματος ορίζονται οι 45.000 ευρώ.
-Αυξάνεται η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων (από 10% σε 15%). Για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο από 30 ευρώ σήμερα.
-Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων – εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα).
-Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ.
-Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται, από το 40% σήμερα, στο 32,8%.
Πάντως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πριν γίνουν γνωστές οι νέες προτάσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, αναφέροντας ότι είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, «όπως αυτά που ανοίγει το κυοφορούμενο φορολογικό».
Οι όποιες αλλαγές, πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το φορολογικό μπορεί να κατατεθεί εμπρόθεσμα, αρκεί να γίνουν δεκτές «οι ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί».
Είπε ακόμη ότι δεν χρειάζεται να θιγεί η ισχύουσα φορολογική κλίμακα και πως είναι αδιανόητο ένα φορολογικό σύστημα να αδικεί τον πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους.
Όσον αφορά την πρόταση κατάργησης του αφορολόγητου για τα παιδιά ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει να σεβαστούμε τις οικογένειες με παιδιά και το βάρος που κουβαλάει ο μισθωτός που έχει παιδιά».
Και η ΔΗΜΑΡ, παρουσιάζοντας χθες τις προτάσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε ότι ναι μεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αν και, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν.
ΣΥΡΙΖΑ: Στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες
Την ίδια ώρα, για επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων και ευνοϊκή μεταχείριση των εχόντων κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ανακοινώσεις τους με αιχμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες».
Με αφορμή τις πληροφορίες ότι πλέον το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει το βάρος σε επαγγελματίες και ΜμΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα της οικονομίας στοχοποιώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα λουκέτα και τις απολύσεις».
«Καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια πλατιά στρώματα της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσουν τον πλούτο. Είναι επικίνδυνοι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης ότι «το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου».
«Κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση στην εξουσία είναι καταστροφή για τον τόπο και τους ανθρώπους του», καταλήγει.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δήθεν διαφωνίες για το φορολογικό
«Ήλθε η ώρα το έργο ο καλός, ο κακός και ο άσχημος να τελειώνει», σχολίασε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτκός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, κάνοντας λόγο για «δήθεν διαφωνίες» των κυβερνητικών εταίρων αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
«Στο ίδιο έργο θεατές οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν τους κυβερνητικούς εταίρους, δήθεν να διαφωνούν για το φορομπηχτικό νομοσχέδιο που εξολοθρεύει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους οικογενειάρχες», παρατήρησε ο κ. Μαριάς. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι οι σχεδιασμοί για το φορολογικό θα βάλουν «ταφόπλακα» στην αγορά, θα οδηγήσει στην «εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», ενώ «με εισπρακτικά μέτρα στα μικρά και μεσαία εισοδήματα η φοροδιαφυγή θα οργιάζει».
Χρυσή Αυγή: Χτυπήστε την πλουτοκρατία, όχι τον φτωχό λαό
«Αμεση άρση των άδικων φορολογικών βαρών από τα λαϊκά στρώματα που αιμορραγούν» ζητάει μέσω ανακοίνωσής της η Χρυσή Αυγή.
Όπως επισημαίνει, πρέπει να χτυπηθεί «η πλουτοκρατία και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που θησαυρίζουν εις βάρος των Ελλήνων».
«Οι μεγαλοκαρχαρίες που οφείλουν εκατομμύρια στο δημόσιο να πηγαίνουν στη φυλακή και όχι να συλλαμβάνονται εικονικά για λόγους εντυπωσιασμού» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
ΚΚΕ: Οι άξονες διεκδίκησης για το φορολογικό
Τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα την κατάργηση όλων των άμεσων φόρων που πλήττουν εργαζόμενους και μικρομεσαίους, ζητεί το ΚΚΕ, παρουσιάζοντας τους άξονες διεκδίκησης για το φορολογικό.
Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν «στο πώς θα μοιραστούν ανάμεσά τους τα νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα», ούτε «από την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ περί δήθεν νέας αρχής για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, δίκαιης κατανομής των βαρών κλπ».
Οι διεκδικήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος για το φορολογικό συμπυκνώνονται σε δύο βασικούς άξονες:
1. Να φορολογηθεί πραγματικά και δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
2. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, και να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα βάρβαρα μέτρα και μνημόνια. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες και να ανακουφιστούν από τα ληστρικά δάνεια των τραπεζών.