Τις προτάσεις του για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας κατέθεσε με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ο Δημήτρης Σιούφας.
Τις προτάσεις του για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας κατέθεσε με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ο Δημήτρης Σιούφας.
Ενόψει του υπό κατάθεση αναπτυξιακού νόμου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της κατάργησης της διάκρισης μεταξύ παλαιών και νέων επιχειρήσεων, ώστε όλες τους να έχουν την ίδια πρόσβαση στην παρεχόμενη δέσμη κινήτρων.
Επιπλέον, προτείνει την αναμόρφωση των παρεχομένων κινήτρων και τη θεσμοθέτηση της επιδότησης απασχόλησης, την αύξηση των φορολογικών απαλλαγών, τη μείωση του ποσοστού ιδίας συμμετοχής κατά 15% και την πλήρη αξιοποίηση των περιθωρίων του ισχύοντος Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για τον καθορισμό των ποσοστών επιχορήγησης.
Στις προτάσεις του περιλαμβάνει ακόμα τη διεύρυνση των επιλέξιμων επενδυτικών δραστηριοτήτων καλύπτοντας για πρώτη φορά τομείς όπως το εμπόριο, τη πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες, τα ευρυζωνικά δίκτυα, τις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) κ.λ.π.
Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, ο αναπτυξιακός νόμος οφείλει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να συμπληρώνεται από επί μέρους προγράμματα ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια και κάθε νομό της χώρας.
Το σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, συνεχίζει, πρέπει να ανήκει στις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και να έχει ορίζοντα το 2021.
Παράλληλα εκτιμά πως στο νέο νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνονται πολιτικές και κίνητρα για την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, των εξωστρεφών κλάδων και επιχειρήσεων, των ειδικών μορφών τουρισμού, την ναυτιλίας και των ΜμΕ επιχειρήσεων. Για τον αγροτικό τομέα, προσθέτει, η κυβέρνηση οφείλει να επεξεργαστεί νέο αναπτυξιακό σχέδιο με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων.
Τέλος ο κ. Σιούφας τονίζει την ανάγκη τροποποίησης των άρθρων 106 και 107 του Συντάγματος ώστε να κατοχυρωθεί η συνταγματική προστασία της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και του νόμιμου κέρδους αλλά και η επίσημη ανάδειξή τους από την πολιτεία ως μοχλού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.