Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 10:13

Γερμανία: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη η Bundesbank

Σε μεγάλη υποβάθμιση των προβλέψεών της για τη γερμανική οικονομία το 2013 προχώρησε σήμερα η Bundesbank, επικαλούμενη τον αντίκτυπο από την ύφεση στην Ευρωζώνη και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. «Βλέπει» συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

Σε μεγάλη υποβάθμιση των προβλέψεών της για τη γερμανική οικονομία το 2013 προχώρησε σήμερα η Bundesbank, επικαλούμενη τον αντίκτυπο από την ύφεση στην Ευρωζώνη και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2013 σε 0,4% από 1,6% που προέβλεπε τον Ιούνιο, ενώ για φέτος αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 0,7% έναντι 1% που ανέμενε προηγουμένως.

Μάλιστα, η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και θα μείνει στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το 2014 εκτιμάται ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 1,9%.

«Οι οικονομικές προοπτικές στη Γερμανία έχουν επιδεινωθεί», ως αποτέλεσμα της σοβαρής ύφεσης σε μέρη της Ευρωζώνης και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει η Bundesbank στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν ελπίδες ότι η φάση της οικονομικής αδυναμίας δεν θα διαρκέσει υπερβολικά πολύ και ότι η Γερμανία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Βερολίνο: Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί

Παρά την αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων της Bundesbank, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Υπάρχουν πολλοί (οικονομικοί) δείκτες και δεν κατατείνουν όλοι σε μια ύφεση. Η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.